Щатският долар зае отбранителна позиция близо до триседмично дъно в петък преди данните за пазара на труда, които вероятно ще повлияят на перспективите за лихвите, които се очаква да бъдат намалени от Федералният ревезрв на САЩ (Фед-централната банка на страната), а победата на Лейбъристката партия на предсрочните парламентарни избори за долната Камара на общините подкрепи британския паунд.

Валутата на Обединеното кралство нарасна с 0.10% до 1.2774 долара след 1.2762 долара, след като се търгуваше в тесен диапазон по време на азиатската търговия, доближавайки триседмичния връх от 1.2776 долара, достигнат в сряда.

Лявоцентристките лейбъристи вече спечелиха повече от 326 места от 650-те места в парламента, като първите резултати предполагат, че ще достигнат около 410, което дава известна сигурност на инвеститорите след години на нестабилност на пазара при консерваторите. Управлявалата 14 години партия получи съкрушителна загуба. Консерваторите на Риши Сунак се очаква да имат само 131 места, което е най-лошото изборно представяне в нейната история.

Паундът се повиши с 1% за седмицата, което е най-доброто му седмично представяне от средата на май и остава най-силно представящата се основна валута спрямо долара тази година с печалба от 1.2%.

"В по-голямата картина фискалната политика ще стане по-съществен проблем за пазарите", каза пред Ройтерс Кайл Рода, старши анализатор в Capital.com. Той допълни, че Лейбъристката партия ще използва мандата за увеличаване на данъците и консолидиране на държавните разходи, ход, който може да помогне на Банката на Англия да овладее инфлацията. "Засега пазарите просто ще бъдат доволни от приключването на изборите и това би трябвало да е от полза за настроенията на пазарните участници", допълни Рода.

Йената се покачи с 0,4% до 160,63 за долар, за втори пореден ден на печалби - нещо, което не се е случвало от началото на юни. Японската валута авно се отдалечава от 38-годишното дъно от 161.96 в сряда, но търговците остават нащрек за намеса на валутния пазар от японските власти.

Министърът на финансите Шуничи Сузуки каза в петък, че властите ще наблюдават отблизо както фондовите, така и валутните пазари с готовност да се намесят веднага. Търговците са предпазливи относно намесата на Токио на пазара, за да подкрепи валутата, която загуби повече от 12% спрямо долара тази година, притисната от голямата разлика в лихвените проценти между Япония и Съединените щати.

Токио похарчи около 9.8 трилиона йени в края на април и началото на май, за да се намеси на валутния пазар, когато йената удари 34-годишно дъно от 160.24 йени за долар.

Американските търговци се завръщат от ваканцията си на 4 юли и светлината на прожекторите ще бъде съсредоточена върху пазара на труда, данните pа който ще бъдат обявени по-късно в петък. Очаква се докладът да покаже увеличение от 190 000 работни места през юни след увеличение от 272 000 през май, според проучване на Ройтерс сред икономисти.

Освен това, множество икономически данни, показващи охлаждане на икономиката на САЩ, повишиха очакванията, че чувствителният към данни Федерален резерв скоро ще намали лихвите. Търговците определят 73% шанс за намаление на лихвите през септември, като предвиждат потенциално две намаления тази година, въпреки че Фед миналия месец прогнозира само едно намаление на лихвите за 2024 г. Всичко ще зависи от предстоящите данни.

Доларовият индекс DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шест основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), е надолу с 0.16%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, е надолу с 0.13%.

Еврото се повиши с 0.12% до 1.0822 долара, тъй като търговците се въздържаха от големи залози, тъй като Франция се подготвя за втория тур на изборите в неделя. Проучванията, обаче, сочат, че крайнодесният Национален сбор (НС) вероятно няма да получи мнозинство.

Единната валута, която беше под натиск след свикването на изборите във Франция през юни, се повиши с почти 1% за седмицата и е на път да постигне най-силното си седмично представяне за годината.

При слаб долар, традиционно стоковите валути се повишават. Австралийският долар се повиши с 0.14% до 0.6736 щатски долара, движейки се близо до шестмесечни върхове, докато новозеландският долар нарасна с 0.05% до 0.6116 американски долара.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона поскъпнаха съответно с 0.04% до 1.3610 канадски долара за един американски и с 0.07% до 10.5587 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския суров петрол (WTI) с доставка до 22 юли поевтиняха с 0.23% до 83.69 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent спаднаха с 0.37% до 87.11 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 09:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.