В жалбата, внесена от представителя на персонала Карлос Боулс, се посочва, че усещането за протежиране в банката носи рисковете да разпали евроскептицизма сред обществеността и да демобилизира персонала в банката, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Съветът на ЕЦБ реши, че прякото назначение на Роланд Щрауб като водещ съветник на Драги без цялостна процедура не може да бъде обжалвано, тъй като не засяга лично Боулс и съответства на разпоредбите за наемане.

Назначенията на служители въз основа на техните връзки, а не толкова на индивидуалните им заслуги, бяха поставени като ключов проблем от персонала на ЕЦБ. Неотдавнашни жалби, внесени от Боулс доведоха до анулирането на пет назначения, включително на служителя, отговарящ за връзките с други европейски институции в Брюксел.

Боулс настоява, че правилата на банката не позволяват Щрауб да бъде избран за двойна функция, която включва както да съветва Драги, така и да координира съветниците на другите петима членове на съвета.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ, управляващ организацията и председателстван от Драги, смята жалбата за недопустима.

До юли Боулс може да внесе иск в люксембургския Европейски съд - най-висшата инстанция по дела срещу ЕЦБ и другите европейски институции. Щрауб, който бе назначен в новата си роля през февруари, след като работи като съветник на Беноа Кьоре, член на управителния съвет на франкфуртската финансова институция, отказа коментар.