Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

Преди него еврокомисарят Валдис Домбровскис обяви, че България върви уверено към еврото, но още имаме дисбаланси.

Горанов коментира, че при новите реалности пред ЕС, като отговор на Брекзит, би трябвало да се постави въпросът за по-бързата консолидация на държавите, но това не трябва да е за сметка на тези, които още не са готови за еврозоната. Той каза, че само номиналните критерии за членство не са достатъчни – тях вече от 2-3 г. нашата страна ги изпълнява, а трябва да се води дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света.

„Надявам се, че можем да коментираме с колегите едно ускорено присъединяване към ERM 2. Това е нашето желание, а каква ще е реакцията на тези държави – предстои да видим“, анонсира министърът, цитиран в съобщение на МФ.

„Резервите на нашите партньори са били винаги по отношение на реалната конвергенция (приближаване към определена стойност) – критерий, по който ние все още сме далеч, въпреки че сме напреднали през последните години. Повечето държави, които се присъединиха към еврозоната в последните години, са го направили при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа, някъде около 70 %, а ние, за съжаление, сме някъде на около 48 % - 49 %“, обясни министърът.

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

„От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели“, категоричен е финансовият министър.

Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен, допълни още Горанов.

Банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите, които имахме през 2014 г., каза пък управителят на БНБ Димитър Радев по повод реплика на Домбровскис, че България бързо трябва да оправи банковата си система.

„Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система“, обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

„Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години“, каза още той.

Има вече изработен механизъм за повишаване на минималната работна заплата. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод от изтъкнатите от Домбровскис препоръки.

Въпросът е следващите няколко месеца да постигнем консенсус“, допълни тя. Според нея всички имат интерес за повишаване на минималната работна заплата.

„Тя обаче е инструмент, който упражнява натиск върху повишаването на доходите на страната“, коментира още Зорница Русинова.

„Факт е, че през последните 2 години има голямо снижение на безработицата. За последното тримесечие е 6,6%“, посочи още тя.