Банковата и застрахователна група Медиоланум (Mediolanum), в която холдингът на бившия премиер Фининвест е вторият по големина акционер с дял от 30 на сто, през декември миналата година се сля с подразделението си Банка Медиоланум (Banca Mediolanum) с цел рационализиране на корпоративната структура и по-малки данъчни разходи, предаде ДПА.

ЕЦБ е съобщила за решението си да се противопостави "на придобиването от Фининвест на значителен дял от Медиоланум", посочи холдингът, допълвайки, че вероятно ще обжалва.
Решението на институцията е последвало разследване на италианската централна банка.

ЕЦБ не направи коментар. Според италиански медии действията й са свързани с криминалното досие на Берлускони, което е в противоречие с етичните изисквания в банковия сектор. На сайта на ЕЦБ е посочено, че дружества с големи дялове в банки трябва да имат добра репутация, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Решенията по този въпрос могат да бъдат обжалвани пред вътрешна комисия, а след това - и пред Съда на Европейския съюз.

През 2013 г. Берлускони бе признат за виновен за данъчна измама и осъден на четири години затвор. Присъдата бе заменена с една година общественополезна дейност и забрана за заемане на обществени длъжности за период от шест години.
Заради удара върху репутацията, нанесен от присъдата, централната банка нареди на Фининвест да намали дела си в Медиоланум от 30 процента до под 10 процента. Холдингът обаче успешно обжалва разпореждането.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО