Ситуацията отразява негативните ефекти от агресивната стимулираща политика на Европейската централна банка и в резултат на паническото бягство на инвеститори към немските книжа. Те се считат като едни от най-сигурните финансови активи в света на фона на сериозните трусове на глобалните капиталови пазари през последни дни на търговия.

Лихвата по 10-годишните немски облигации (т.нар. Bunds) падна до -0,003% от около +0,002% в началото на европейската търговия, показват данни на компанията Tradeweb.

Доходността на правителствените дългови книжа на голяма част от развития свят се понижаваше трайно през изминалата година, тъй като инвеститорите търсеха сигурност за техните инвестиции докато централните банки намаляваха лихвените си проценти близо до нулата и дори на отрицателна територия.

Европейската централна банка допринесе за рекордно ниската доходност на дългосрочните немски книжа чрез своята масивна програма за покупки на активи (т.нар. "количествени улеснения"), имаща за цел намаляване на разходите за финансиране в рамките на еврозоната.

Последната серия проучвания на общественото мнение във Великобритания, показващи нарастваща подкрепа за излизане от Европейския съюз на предстоящия след десетина дни важен референдум в Обединеното кралство също допринася за бягството на инвеститорите към държавни облигации, в т.ч. немските книжа, което води до повишение на техните цени и респективно до намаляване на доходността им.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО