Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението е само 10%, категоричен е премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли. Това съобщи на интернет страницата си Министерският съвет. 

Още във вторник на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение, се казва в съобщението на Министерския съвет.

"Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва", написа в своя позиция служебният министър на труда Ивайло Иванов, доскоро директор на НОИ.

Преди няколко дни се разбра за проект на решение на надзора на НОИ, според който - заради отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети, повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. 

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. "швейцарско правило", но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10%, изтъква Министерският съвет.

В изявлението на МС се посочва, че настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. "В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите", заявява министър Иванов.

По-рано, пред Нова, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че "точният процент, който се получава по "швейцарското правило", е 9,95. Но тъй като се закръгля, става 10,00%". "За нас това е правилното решение. Държавата пари няма - тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг", отбеляза Велев.

В неделя в Русе от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с десет процента. "В проектодоклад на НОИ се опитват да откраднат 100 милиона лева от българските пенсионери, като не увеличат с 11 процента пенсиите, а с десет процента", каза депутатът Асен Василев, цитиран от БТА. По думите му така ще се вземат по осем лева от всеки пенсионер всеки месец до края на годината, като това продължи и през следващата година. Василев определи това като "директна кражба и абсолютен скандал".

Във вторник надзорът на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%, написа във Фейсбук зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Деница Сачева по повод искането на ПП-ДБ - няколко часа преди изявлението на МС и на министъра на труда. Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване, поясни Деница Сачева.