Банкер "номер 1" на Гърция е у нас по покана на гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Гръцкият банкер е уверил колегата си, че банковият сектор в южната ни съседка е укрепнал.

От своя страна Радев е обърнал внимание, че банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори заради растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни.

Банките с гръцка собственост у нас са Юробанк, ОББ и Банка Пиреос.

"Програмата на г-н Стурнарас включва срещи в БНБ и други институции. Предвижда се и дискусия с ръководството и експерти на БНБ по актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция", посочиха от БНБ.

„Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа", е посочил гръцкият централен банкер.

„Радвам се, че можем да посрещнем в България г-н Стурнарас, за да обсъдим редица въпроси от общ интерес, в това число традиционно доброто сътрудничество и взаимодействие между централните банки на нашите две страни в рамките на Европейската система на централните банки", е изтъкнал управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му положителните промени в Гърция в последно време са окуражаващи.