Това разкри във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски.

"Ще отнеме известно време установяването на броя издадени фалшиви шофьорски книжки, тъй като манипулираните протоколи от шофьорски изпити са над 500. От понеделник транспортното министерство, съвместно с МВР започва да ги проверява. Към момента няма информация служители на министерството да са били замесени в схемата. Всеки един сигнал се проверява", каза още Московски.

Назначението на арестувания директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов е било „решение в движение", отбеляза транспортният министър.

Той уточни, че не е разпитван по случая с корупционната схема в ИА „Автомобилна администрация“ и посочи, че има готовност да окаже пълно съдействие.

„Каквото ме попитат, на това ще дам отговор, свързан с ИА „Автомобилна администрация“ и правомощията, които имам. Шокиран съм от това, което излиза като резултати от проверката на специализирането органи”, обясни още министърът.

По думите му, в министерството регулярно се получават данни за корупционни практики и почти всички контролни органи незабавно ги проверяват.

Московски анализира и коментара на независимият депутат Георги Кадиев, който посочи, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева лично е предложила Цветелин Цветанов за директор на ИА „Автомобилна администрация“.

По думите на министъра, тази връзка се прави, защото Цачева отговаря по партийна линия за Плевен, а Цветанов е от там.

„Това не е вярно”, категоричен бе Московски.

Той припомни, че неговата номинация за шеф на ДАИ е бил Станимир Флоров. Предложението му обаче не е било прието от коалиционния съвет.

„Бях обвиняван много сериозно тогава, когато номинацията ми беше Станимир Флоров. И към днешна дата считам, че той е човек, който, поне в частта минимизиране на корупционни практики, би се справил добре", коментира министър Московски.

Схемата с издаването на шофьорски книжки с попълнени вече листовки на кандидатите лъсна във Видин преди три дни, когато бе арестуван шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и още 17 души.

Реорганизация в ИА „Автомобилна администрация“

Подготвяме реорганизация в ИА „Автомобилна администрация“ и различните дейности да бъдат разпръснати, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

При обединение на транспортните асоциации в единен транспортен бранш, транспортното министерство би могло да приложи европейската практика да им предостави възможността и управлението на разпределяне на лицензи и разрешителни. По този начин ще се елиминира възможността държавните органи да манипулират или създават корупционни практики при издаването на тези удостоверения и лицензи, отбеляза министърът.

Той уточни, че се върви към съкращаването на правомощията на ИА „Автомобилна администрация“.

Ивайло Московски подчерта, че е правилна посока реорганизацията на ИА „Автомобилна администрация“ и различните дейности в нея да бъдат разпръснати.

„Подготвят се законодателни промени”, каза още той.