Всички очакваме решението на Арбитража, но нямаме такава информация, която да е постъпила в Министерството или в НЕК, заяви Петкова пред журналисти в Народното събрание, цитирана от БТА.

Тя посочи, че очаква решението да бъде взето до края на май - началото на юни и не пожела да коментира детайли и теми, свързани с делото преди да излезе официално постановление.

"Няма решение на Арбитража все още, такава информация няма", коментира Петкова по повод публикации, че очакванията са НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро.

Министърът на финансите Владислав Горанов също коментира, че не му е известно да има подобно решение на Арбитража. Относно цитираната в публикацията сума от 600 млн. евро той посочи, че претенцията на руската страна е била дори по-висока, така че подобна сума би могла да се обсъжда като предмет на спора за една от страните.

Газовият интерконектор с Гърция

Министърът на енергетиката коментира и изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България. Тя посочи, че процедурата все още не е започнала и ще бъде възложена чрез обществена поръчка.

Петкова съобщи, че е завършила първата фаза на пазарния тест за интерконектора, в която потенциалните участници подават необвързващи, индикативни оферти за количествата, които желаят да резервират като капацитет.

До края на вчерашния ден са постъпили шест оферти.

Вчера беше съобщено, че властите в Гърция са стартирали процедура за предоставяне на лицензи за реализацията на Междусистемната газова връзка с България.

Очаква се лицензите да бъдат дадени до средата на 2018 г.