"Процесът на възстановяване на икономиката продължава и както се очаква, тя ще се засили", каза Дейселблум на пресконференция след заседание на финансовите министри на страните от еврозоната. Според него обаче все още има сериозен риск за икономиката.

Той каза, че Гърция е постигнала напредък в реформата, но е нужно да свърши още много работа, за да се стигне до споразумение с международните кредитори за предоставяне на нова финансова помощ.

По думите му преговорите на техническо ниво трябва да продължат с добро темпо, за да може да бъде постигнато споразумение след няколко седмици. Според него първата оценка на кредиторите за осъществяване на третата програма за финансова помощ за Гърция може да приключи до края на март.

Гърция ще има нужда от рестрикции до 9 млрд. евро. Това пише в личния си блог в социалните мрежи директорът на Международния валутен фонд (МВФ) в Европа Пол Томсен, цитиран от гръцките медии.

Пол Томсен смята, че тези рестриктивни мерки ще трябва да бъдат предприети от Гърция до 2018 г. и че те неизбежно ще включват и съкращения на пенсии. Гръцката спасителна програма предвижда първичен излишък от 3,5 на сто от БВП през 2018 г., но Пол Томсен твърди, че ще се необходими мерки в размер на 4-5 на сто от БВП на страната, тоест 7,2-9 млрд. евро. Не знаем как Гърция ще може да постигне това без значителни икономии и орязване на пенсиите, посочва представителят на МВФ.