Това е първата подобна мярка във Великото херцогство, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Министърът обясни, че тази стъпка има за цел да бъдат "изчистени" имената на укривателите на данъци преди представянето на проектобюджета за 2016 година пред Камарата на депутатите. На практика това ще става чрез удържане на 10 процента от стойността на укритите данъци, които бъдат обявени през 2016 година и 20 процента при обявените през 2017 година.

Този механизъм е предвиден да действа три години.

Съобщението е истинската изненада в проектобюджета за 2016 година, представен пред депутатите. Това ще бъде първата данъчна амнистия в Люксембург. В момента санкциите за умишлено избягване на данъци, данъчни измами и неумишлено укриване могат да стигнат до пет пъти недекларирания данък плюс лишаване от свобода за срок от един месец до пет години.

За да имат право на временния режим на уреждане на данъчните задължения, данъкоплатците ще трябва да отговарят на две условия: първо - да внесат в данъчната администрация "декларация за корекция" и второ - да платят изцяло избегнатите данъци.

Данъкоплатците, които вече са били обект на административна или съдебна процедура няма да могат да ползват амнистия. Мярката може да нанесе сериозен удар на банковата тайна, тъй като досега правителството уверяваше, че тя ще остане в сила за люксембургските граждани.