Коментари - БНБ разпореди на банките да затегнат стандартите при отпускане на ипотечни кредити | Бизнес.dir.bg

Коментари - БНБ разпореди на банките да затегнат стандартите при отпускане на ипотечни кредити | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След ДС-арска кражба от страна на държавата на КТБ БНБ е мръсна дума.

Че е балон, балон е. Че ще се спука е ясно. Че ще гръмне силно и много ще се усети е още по-ясно. Ама поне да не смърди чак толкова, щото го пълните с едни газове ... от подкръстието. Та затова - яжте по-малко боб, бе!

Браво ! Доста строителни фирми ще хлопнат кепенците .

зле управляваната БНБ прави живота на българите труден .

3% ПРИ ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛИГАЦИИ, А 2.7% ПРИ ИПОТЕЧНИТЕ КРЕДИТИ. зАГУБЕНА ДЪРЖАВА.

0% при дипозитите!

депозитите

За това ДЦК на България са само за крупните играчи. Другите със спестявания от залъка, да ги държат на деподити с 0 лихви, та да може банките да кредитират и правят свърх печалби ! Това е бановата регулация он БНБ.

Грабене на данъкоплатеца е това. Облагодетелстват се банките със свръхпечалби. Какво доверие в държавата щом доходите по дулгосрочни облигации са колкото ипотечен заем. Отдела е темата за "многото кеш" в банковата ни система. На кого е този кеш? На 5-8% от потребителите които имат сметки над 10 милиона - а това са хора чийто бизнес е свързан с държавата или с банковият бизнес - строители, имотни фирми, големи аграрни стопанства, тук там за цвят някоя технологична фирма (но те са малко). Масата клиенти са със спестявания до 250к. Е каква е играта? 1. Строители/Инвеститори/Предприемачи вземат кредит да строят. 2. Строи се, рподава се на зелено на свои хора и фирми за имоти. 3. Продава се останалото със 120% надценка. Паркоместата от общите площи се продават отделно нищо че вече сте ги платили (още 20% странична печалба). Държавата прибира 30% като такси и данъци, управляващите колкото отмъкнат (20%). 4. Строители и предприемачи връщат кредита + лихвите и бонуса и прибират парсата (40-70%). 5. Потребителите купуват построеното със заем от банката за 10-20г. Банката е на печалба с 10% от строителя и поне 25% от купувача и имат готово портфолио за поне 10г. 6.Взема се нов кредит и започва следващият строеж. ... Парите са в банката а нищо че са раздадени като кредити... отчита се и колко ще постъпят - мнго са :-). Банкерите казват че банките са пълни с пари.... обаче иначе са на загува затова трябва да се намалят лихвите по депозитите и да има такси и за времето в което са задължени да почиват на Малдивите или в Крушевел. Рискове? Какви рискове? Управляващата партия е ок - те са на процент... Не бе не е пирамида... това е "перпетум мобиле" за печалби :-)

май жилишния балон ше се пука и тия зимат мерки....

.....Пук....

Лошите креди... са над 30%, което означава предстаяща катастрофа. Защо мислите, че не ни искат в Шенген и няма да приемаме еврото? Има колапс на имотния пазар, което също е огромен проблем.

То защото сега беше кой знае колко по-различно. Проблемът е че банките са пълни с пари или поне изтичат на запад.. Другия проблем, че в България средата е такава, че трябва да си малоумен да тръгнеш да правиш каквото и да било...

Ако ги прехвърлят направо на фирмите за бързи кредите ще се спасят и от грижите по тях. Така се решават проблемите в България.

който про4ел ,про4ел . банките са .....

Много късно и много малко! Има случаи, в които хора теглят потребителски кредит за самоучастието и след това ипотечен кредит. Колко време ще изкарат: две до три години от разсрочванията до съдия-изпълнителя. Затова е и напъна за еврозоната, да влезем преди да се размирише.

Така е ! Напъна да влезнем в еврозоната е да се усвои"ограби , насочи в правилните ръце оня резерв на БНБ) и онази разлика в задължителните резерви от между 1%(за банките веврозоната) и 15% (забанките в Българи) пари Влизането се отлага, лапането също очакваме самоубити "инвеситори"

Твърде малко, твърде късно. При голяма част от кредитполучателите, ако остане без работа или единия в семейството остане без работа и увисват като прани гащи. Икономиката е циклична, след лятото иде зима. Много хора не искат или не могат да си го представят, но пофесии, за които се избиват да търсят хора, след време ще си търсят каквато и да е работа. Говоря наистина за професии, където дълбоко вярвате, че търсене винаги ще има.

Абе, по-добре късно...

Явно броят на лошите жилищни кредити расте, иначе за какво да го правят това.

Изчисляване на законна лихва, лихви към НАП и НОИ. Калкулатор за лихва върху данъци, такси и други държавни вземания. Изчисляване на лихва при неизпълнение на парично задължение по ЗЗД https://www.calculator.bg/1/lihvi_zadaljenia.html

Какво представляват провизиите и покритието на необслужваните кредити https://www.bankingsupervision.europa.eu/about/ssmexplained/html/provisions_and_nplcoverage.bg.html

На банките трябва да се разпореди максимум на възможни такси. И липса на такива при теглене директно на дата на падеж. Това че сега нямат лихви, не значи, че ще остане така. Бих въвел такси спрямо месечно даваните лихви. След като не дават лихви, значи нямат такси.

Стягайте коланите, влакчето започва!

А ние с дебитите да мрем ли?

С други думи - спукването на "имотния балон", на което ганчовците, дето като чета коментарите явно са виждали ипотека само в тайните си фантазии, се надяват отдавна, че да може всеки, който е посмял да си купи собствено жилище вместо да плаща същите пари за наем, да банкрутира и да остане на улицата - се отлага. Нищо де, вие си плащайте цял живот наемите вместо собствените жилища и чакайте "да се пукне балонът", че някой друг да остане на улицата.

Около 30% от жилищата в София, Пловдив и Варна са празни. Тези пари можеше да се инвестират в икономиката, а не в тухли.

Кои точно пари, тези, дето ги плащам за жилището си ли? Как точно да се "инвестират в икономиката", в коя точно икономика, като нямаме такава? Всичките дърдорите за празните жилища, ама поне на мен никой не дойде да ми даде ключа от някой от тези празни апартаменти, че да има къде да живея, вместо да си го купя сам. Освен това въобще не знам къде ги гледаш тези празни жилища в София - още като си купувах жилището преди 3-4 години, видях как буквално всичко се разграбва още на зелено. Всичко друго го дават под наеми, ако седи празно, или просто си живеят в тях собствениците. Ти кои жилища в София си видял празни, къде са?

До можещ: Човече защо си мислиш че света се върти около теб и слънцето не изгрява преди да си отворил очи? Естествено никой не визира хора които теглят кредит,за първо и единствено жилище.Проблемът е че се крадат пари от бюджета( инфраструктура, туризъм, предприятия с държавен контрол) т.е от реалната икономика и се влагат в апартаменти и други недвижимости, за да се изперат мръсните пари.Крият се,чрез фиктивно теглене на ипотечни кредити, а след това кеша се изпира под формата на вноски и кухи фирми. Сега разбираш ли защо трябва да се развива и инвестира в реалната икономика, а не в тухли?

"Освен това въобще не знам къде ги гледаш тези празни жилища в София - още като си купувах жилището преди 3-4 години, видях как буквално всичко се разграбва още на зелено. Всичко друго го дават под наеми" Ето ти малко информация от първа ръка, да си пооправиш представите. Жилищна кооперация в центъра на София, на 200 метра от НДК. Един вход, 7 етажа, 14 апартамента. От тях постоянно обитаеми са 8. От останалите 6, в единия има горе-долу постоянно наематели. Собствениците на другия го ползват като склад. Третият седя празен над 3 години, преди да се появи наемател. Четвъртият се ползва 1-2 месеца в годината от семейство, което иначе живее на Острова. Останалите 2 са перманентно необитаеми, откакто собствениците починаха. В околните кооперации общо взето същата работа.

Ха-ха... ти ако беше можещ тук ли щеше да пишеш? Не е балон бе - но се надува... Май птосто ти е кофти че ще вземат други да "спечелят" а ти си се "набутал". Ей, голем зор :-) А това че нямаш елементарни познания и разбиране какво всъщност е икономика и какво я движи е един съвсем теоретичен проблем. Ти си "инвеститор"!!! :-) Като ония с криптото които обаче все в долари го мерят. Иначе не само по дефиниция а и на практика сте просто пазарни спекуланти. Не че е лошо... ама не бих взел съвет от вас защото няма вечна печалба при спекулата. Тя е хазарт. А инвестицията е нещо съвсем друго... Един тук ти каза нещо коетои след 20г няма да го разбереш - затварянето на пари в "бетонни кутийки" е най-лошата форма на "инвестиция". Ако тези пари бяха влезли в каквото и да е производство щеше да е по-добре. Сега... или след 10г като умре тоя балон (по-скоро до 1г.) какво ще ги правиш примерно 5 апартамента? Ще живееш по ден във всеки от тях? А като оправят данъците за имот - какво ще правим? А като започнат глоби за безстопанственост след 5г.? Всичките "инвеститори" много знаете :-) (и аз така си мислех преди 20-25г) А хора за тия жилища от къде - преди 10г бяхме 7.5М сега сме 5.5М. Децата са в чужбина и няма да се върнат заради такива тарикати като "инвеститорите"... На такива като мен трето жилище не ми трябва... а след 30-40г ще ми трябват само 2 кубика.... :-) Хайде успех с постоянно растящите цени на имотите в държавата на "не-коалицията" и "не-балона".

Като гледаме как българите отново ще гласуват за Мафията и Русия ( ГЕРБ,ДПС БСП, Възраждане), няма да има евро и Шенген.

Що бе, вие небългарите за кого гласувате, че то май си изредил всички партии освен ПП (която явно е секс-играчката на Боко Тиквата), и Слави Трифонов?

Че кой иска евро бе, жълтопаветник!

ДАли не е късно вече за контрол върху ипотечните кредити? Защото това което ще последва е всички банки ще станат агенции за търговия с кирпич, желязо и разнобразни изолационни материали и тук таме сгради , чакащи акт 16.

Е, достатъчно е да послушаме съветите на Кристалинка и МВФ. Да се вдигнат данъците за имот, които са в пъти по-ниски от средното за ЕУ - така годишния данък ще стане от 80 на 400лв Да се махне плоския данък - така средната класа, която масово тегли ипотеки, ще обеднее с едни 1000лв на месец. Като добавим и неминуемото вдигане на лихвите след влизане в еврозоната, защото тогава борда пада и банките свободно могат да изнасят и търгуват депозитите си на средни европейски нива, ще се случат още още две неща: - Ще се вдигнат лихвите по ипотеките , а повишение от 4 на 6% вдига месечната вноска с 60%. - Ще се вдигнат лихвите по депозитите, и много хора накупили апартаменти ще решат да ги продадат, за да вземат едни гарантирани примерно 5% на година.

Оставете простият рашистки български народ да си купува съборетини в тази умираща територия !

цял живот. Справка от последния месец. България, София - средна месечна заплата 3040 лв.; Гермнаия, Мюнхен - средна месечна заплата 1800 евро ( 3600 лв.) Средна цена за жилище в София 2400 евро на квадрат, средна цена на квадрат в Мюнхен 7500 евро на квадрат. Питайте ме от къде знам.

Точно така е в Мюнхен средната заплата е по-ниска от минималната за Германия, 12,41€ на час за 160 часа на месец са над 1900€ на месец. Сега сериозно. В Мюнхен заплата под 4500€ на месец няма, средната е около 6000€. Отделно квадрата в Мюнхен не е съюия квадрат в София. На новото стройтелство квадрата е е от 5000€ нагоре до към 9000€. Но тук говорим за апартаменти в които се влиза и се живее, банята и подовете са готови. В София вземаш нещо за 2500€ е теперва почваш с довърчителни работи. Да гховорим ли за градската среда, паркиране, детскаи градини и т.н.

Троле,заплатата от 1800 евро не е в Мюнхем ,а в Мухонасранск на Амур! Бгеай пшри дьудьака да му лапаш...

Не знам от къде знаеш ама знаеш много малко. Аз например знам цени на имоти в цяла Европа, Канарите, Карибите, Южна Америкаи дори чат пат в някои места в Азия. Африка не ми е интересна и съм я пропуснал. На много места може човек да си купи нещо за цените които са у нас. Европа затъва и то яко... така че спести ми примерите си от Германия. Това не е вече онази Германия. Азия е новата Германия или Америка. А иначе ... за парите на 3 стаен панел в Лозенец може да си купиш средно добра къща в Мотрил или в Палма....

България на рашите.

А ти къде си купуваш съборетини? В турските квартали на Германия или в "мулти-култи" кварталите на Швеция ли, че да си по-далеч от тази страшна Русия? :))

Що за "новина" е това? Кое е затягането? Това са стандартни проверки.

А БНБ кога ще затегне техните стандарти?

През имотният балон да се приключи. В кочина с една четвърт от средната европейска заплата цените на имотите са по-скъпи от Австрия и Испания. Само булгар балък мое да е толкова тъп.

Ама не ги затегнахте когато дадохте на едни бизнесмени да перат пари , строейки стоящи с години празни жилищни сгради, а?