Европа очаква от България да изпълни всички критерии за приемане на еврото и не е склонна на компромис - това стана ясно от интервю за NOVA на еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони

През юни се очаква Докладът за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия, в който ще стане известно дали страната ни изпълнява критериите, за да влезе в еврозоната в началото на 2025 г.

По-рано днес икономисти от БАН обявиха, че членството може да се отложи заради инфлацията и политиката на доходите, която според годишния доклад "Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания" на Института за икономически изследвания не е съобразена в достатъчна степен с реалните бюджетни възможности. 

От своя страна еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси е оптимист, като казва, че "процесът протича много добре", но един от критериите още не е изпълнен: 

"Неотдавна подписахме споразумения с правителството за това как да си сътрудничим при осъществяването на прехода. Що се отнася до датата за започване на процеса, както знаете, имаме четири критерия. Скоро ще публикуваме доклад за тези т. нар. критерии за конвергенция. Смятаме, че България със сигурност ще изпълни три от тях. Четвъртият, който е свързан с инфлацията, вероятно все още не е постигнат. Но ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да постигне и критериите за инфлацията. Това означава, че през следващата година, ако този критерий за конвергенция на инфлацията бъде изпълнен в срок, който можем да договорим с правителството, това може да стане възможно".

На уточняващ въпрос означава ли това, че няма никакъв шанс за членство на България от 1 януари 2025 г. заради критериите за инфлацията, еврокомисар Джентилони каза, че сме "съвсем на добър път за намаляване на инфлацията, но все още не сме стигнали дотам".

"Оптимист, че критериите могат да бъдат изпълнени до края на годината. Така че, това е въпрос на няколко месеца. И ви уверявам, че цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността през следващата година, по някое време, да се присъедини 21-ви член, а именно България".

Попитан възможно ли е ЕК, ЕЦБ и финансовите министри от еврозоната да направят компромис с България, предвид, че и Хърватия също не е покрила критерия инфлация, Паоло Джентилони заяви, че в случая няма разлика между двете страни.

"Имах възможност да разговарям през тези месеци с различни финансови министри на България и с управителя на Българската народна банка. Никога не съм чувал подобна позиция. Така че, те прекрасно знаят, а и ние прекрасно знаем, че критериите, които използваме, са обективни. Те не са пригодени, направени за България, за Хърватия или за друга държава. Te са публикувани. Ако има любопитство, лесно е да се запознаете с тях. И както българските власти знаят много добре, в нашето сътрудничество, все още не сме стигнали до конвергентните критерии за инфлацията. Но бихме могли да ги достигнем скоро. И няма различно третиране между страните кандидат-членки на единната валута", категоричен е еврокомисар Джентилони. 

На въпроса защо се бавят толкова средствата за инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост той каза, че става дума за обсъждане на все още отворени въпроси. 

"Проблемът е, че ние обсъждаме със страните членки, че предоставяме значителна сума от общото финансиране. Това не са пари, които идват от небето. Те идват от пазарите. Това е обща емисия на общ дълг, ръководена от Комисията и договорена от държавите членки. Важен дял за България - 6 милиарда евро. Обсъждаме все още отворените въпроси. Има няколко много важни аспекти на българския план. Единият е свързан с декарбонизацията, а другият - с върховенството на закона", обясни Джентилони. 

"Няма да навлизам в други подробности, но тези две големи истории са тези, които обсъждаме с българските власти. Оптимист бях и по отношение на факта, че не сме далеч от решенията. Разбира се, сега трябва да спазваме демократичния процес. След три седмици предстоят избори и аз съм убеден, че с новото правителство след изборите тази дискусия ще се проведе", добави еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси.