По време на търговията щатският долар се понижава слабо към повечето основни валути, поскъпва спрямо японската йена и китайския юан в началото на новата седмица.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби 0.02%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна слабо с 0.01%. 

DXY се понижи с почти 1% миналата седмица, тъй като очакванията на търговците нараснаха, че Федералният резерв (Фед-централната банка на САЩ) ще облекчи паричната политика тази година, тъй като данните, публикувани на 15 май, показаха забавяне на растежа на потребителските цени в САЩ през април.

В същото време редица представители на борда на Фед дадоха да се разбере, че биха искали да изчакат допълнителни сигнали за отслабване на инфлацията, преди да пристъпят към намаляване на лихвите.

Вниманието на търговците тази седмица е насочено към протокола от срещата на Фед, проведена на 30 април - 1 май, който ще бъде публикуван в сряда след 21:00 часа българско време, и може да предложи повече подробности за това какво очакват членовете на борда на Фед, за да започнат да намаляват лихвите.

Важно събитие за финансовите пазари следващата седмица е срещата на финансовите министри на Г-7, които ще заседават в Стреза, Италия от 23 до 25 май. Главна тема от дневния ред на срещата е предложението на Европейския съюз за използване на приходите от замразени руски активи в помощ за военните действия на Украйна.

Еврото поскъпва с 0.12% до 1.0882 щатски долара спрямо 1.0869 в края на предишната сесия. Европейската централна банка определи в петък референтен курс от 1.0844 долара за едно евро.

Обменният курс на британския паунд към долара се повишава с 0.02% до 1.2703 долара в сравнение с 1.2701 долара в края на търговията в петък.

Стойността на долара към японската йена се повишава с 0.05% до 155.73 йени в сравнение със 155.65 йени в петък.

Обменният курс на американската валута спрямо китайския юан се повиши с 0.09% до 7.2307 юана спрямо 7.2243 юана в петък. Китайската народна банка (PBOC, централната банка на страната) в понеделник запази основния лихвен процент по кредитите (LPR) за една година на 3.45% годишно. Лихвеният процент по петгодишните заеми беше оставен на 3.95%. И двете лихви са рекордно ниски фона на опитите на Пекин да стимулира икономическото възстановяване след смесени данни за през април, като устойчивия ръст на индустриалното производство, най-ниското ниво на безработица от пет месеца и слабия оборот на търговията на дребно.

Обикновено при нестабилен долар стоковите валути се повишават, ако няма влияние на други фактори. В понеделник австралийският и новозеландският долари, които се влияят силно от търговията на двете страни с Китай, се озоваха на различни посоки - австралийският долар се повиши с 0.06% до 0.6697 американски долара, а новозеландският му съименник спадна с 0.12% до 0.6126 щатски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона също са в различен тренд. Канадският долар спада с 0.04% до 1.3617 канадски долара за един американски, а норвежката крона поскъпва с 0.09% до 10.6650 крони за един американски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 0.30% до 80.30 долара за барел, а търгуваният предимно в Европа Brent нарасна с 0.45% до 84.31 долара за барел.

И двата вида увеличават печалбите си от миналата седмица, след като иранските държавни медии съобщиха, че "няма признаци на живот" на мястото на катастрофата на хеликоптера, превозващ президента Ебрахим Раиси, подклаждайки политическата несигурност в една от големите страни, производителки на петрол. С него в хеликоптера е бил и външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян. Инвеститорите сега гледат напред към срещата на ОПЕК+ на 1 юни, където групата ще вземе решение относно политиката за добиването на суровината след второто тримесечие.

Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници "Ройтерс" и TradingEconomics.