Това заяви ръководителката на екипа на МВФ в Атина Делия Велкулеску, цитирана от гръцките медии и БТА.

МВФ оказва натиск върху европейците, за да бъде облекчен гръцкият дълг, като изтъква, че ще участва в новата гръцка помощна програма, ако бъдат предприети стъпки, за да може дългът на страната да стане жизнеспособен, уточнява Ройтерс.

"С нетърпение очакваме да работим с гръцките власти, за да доразвием икономическата програма съвместно с европейските партньори, така че да бъдат взети решения за облекчаване на гръцкия дълг, което ще позволи той да стане жизнеспособен"
, каза Велкулеску.

Тя добави, че МВФ ще реши за участието си, като ще предостави допълнително финансиране на Гърция, след като властите предприемат стъпки за прилагане на споразумението и след като бъде взето решение за облекчаване на държавния дълг на страната.

МВФ смята приетия след консултациите меморандум за взаимно разбирателство "много важна крачка напред", се посочва в комюникето на Велкулеску. Меморандумът "полага основите за дългосрочна политика на възстановяване на фискалната устойчивост, стабилността на финансовия сектор и устойчивия растеж" в Гърция, смята Велкулеску.

Занапред МВФ очаква от гръцките власти "по-подробно разработена програма (за реформи), а от европейските партньори на Атина - да вземат решения за облекчаване на дълга", се отбелязва в комюникето.