Проектът "Турски поток"
трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) по енергийния съюз Марош Шефчович в интервю за сръбската телевизия РТС, цитиран от БТА.

Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна. Сегашният газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз, подчерта Шефчович.
 
Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят.
Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация, каза той.

“Газпром“ обяви преди дни, че е непреклонен - спира газа през Украйна през 2019 г. и алтернативата за руски газ за Европа ще бъде “Турски поток“.

„След изтичането на транзитния договор с Украйна при никакви обстоятелства няма да има нито продължаване, нито сключване на нов договор. В тази връзка най-лесният начин да се гарантират доставките на газ в Турция е „Турски поток“, каза заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев.

Газовите връзки

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия, каза Марош Шефчович.

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България ще бъде подписано в началото на юли, 2 юли, заяви пред "РИА Новости" министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис, предаде БГНЕС.
 
Интерконекторната връзка между Гърция и България ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция - към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа.
Смята се, че обем от 5,3 милиарда кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът "Турски поток"?