Коментари - Какво да правим с неактивните? | Бизнес.dir.bg
назад

Какво да правим с неактивните?

Няколко насоки за реформи, които биха могли да помогнат с активирането на тази голяма група, която изглежда все по-важна

Обратно в новината
| Автор: Адриан Николов*, старши икономист в Института за пазарна икономика

Коментари - Какво да правим с неактивните? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз съм активен, само че в един определен сектор. Където кеша е на ръка, а данъци не се плащат (на тая скапана Територия лев няма да дам), нито се плаща "здравно" осигуряване на измамните доктори. И ми е добре - имам достатъчно за коври, бело (когато реша) и сменям колите по 2-пъти в годината.

Откъде накъде някой ще прави регистър на неактивните и ще предприема мерки да се включват в робовладелския строй? Още малко и данък за неактивност ще поискат робовладелците. Българските робовладелци, пардон - "работодателите", трябва да разберат, че днес работника и служителя са най-големия капитал и за него се воюва. Иначе си хваща бохчичката за Германия, Испания, Гърция и т.н. Или просто бойкотира.

А бе капитал... Гнил капитал за какво ти е? По-добре да си връткаш сам бизнеса без служители, т.е. дребен бизнес. Капитал ще са, ако са възпитани добре, отговорно, ако имат емоционална и образователна култура, ако могат и ако имат акъл в главата си, че работодаделят с години сън не е спал да направи бизнеса, вкарал си е парите в него, а през това време некой тъпак с претенции се е чуидил левия или десния да си почеше, че и двата го сърбят едновременно. Докато няма интелигентност служителите да разбират какъв капитал са одбрите работодатели, няма да има прокопсия. Едо и дугата страна на медала: направил бизнес, я с измама, я с подкупи по държавни поръчки, събрал живи хора да му работят, а се води като дерибей фелдфебел и забравя, че утре точно свестните ще си тръгнат, а самоувереността му ще скапе окончателно средата и бизнесът няма да върви. Ето това са вероятно говнетата, за които ти пишеш. Извод: качествата на всеки участник са важни и слдва да се развиват. И като завършек: когато обществото е гнило, то генерира гнили политици и всички потъват в говна. Какъвто и блестящ бизнесмен да си и да си събрал прекрасен екип, който работи с удовлетворение, щом няма правов ред и прогресивно кадърно политическо управление, средата се вкисва и всичко заминава на майната си. Което е случаят до голяма степен в България. ЕС беше добра идея, но ЕС беше овладян от САЩ, където Злото се е разразило да оскубе човечестото няколко трилиона и вкарва зараза от морален разпад през лидери като Урсула и приятелчетата й (вкл. Кирчо Простото), че висчко да ври и кипи от корупция и беззаконие. Това е фактор, който силно намалява вероятността за градивност на всички нива в обществото - и по силата на негативния пример, и по силата на корупцията, която се разпростира на всикчи нива от горе до долу и обратно.

Гниенето в офис по 8 часа + 3 за път и приготвяне за канче супа и платен наем и ток не е живот . ЕПМ. АМа имало било кредити... те ше те оправят... АБЕ ЕПМ КАЗАХ!

Бля-бля-бля.

Е някои от неспособните да са активни се прехранват като щатни врякалници на руска служба, ей то и тука са наврещяли оплакванията си, че не стават за нищо за което им е виновна цивилизацията.

Капитализмът като обществено-икономическа система е леко подобрен вариант на феодализма, който от своя страна е леко подобрен вариант на робовладелството - робовладелство, такова каквото е било познато в античността. И в трите случая обаче говорим за РОБОВЛАДЕЛСТВО. При капитализма има 1-2% робовладелци, които притежават, ограбват и живеят на гърба и за сметка на останалите 98-99% роби. Робовладелството и неговата висша форма - капитализмът, е вид ПАРАЗИТИЗЪМ. Малка група господари-капиталисти паразитира на гърба на огромното мнозинство от безправни роби. Роби, която нямат никаква собственост, и които за да живеят и съществуват въобще продават почти на безценица своя труд на капиталистите-робовладелци. Как капиталистите-робовладелци държат в робско подчинение своите роби? От памтивека основни "инструменти" на насилието на робовладелците над робите са силите на реда - полиция, жандармерия, войска. Сили, които при нужда и необходимост капиталистите-робовладелци винаги хвърлят срещу робите в случай на бунтове и недоволство на робите. Силите на полицията и войската са също роби на робовладелците, но са толкова тъпи и ниско интелигентни, че никога не могат да го разберат и проумеят. Има обаче и по-ефективни "оръжия" в арсенала на капиталистическите робовладелци - това е безработицата и войната на робите със самите себе си. "Разделяй и владей" - едно старо и древно правило. Робите биватт насъсквани едни срещу други взаимно да се мразят и да воюват помежду си парче хляб и жестоко да се конкурират - такъв е именно смисълът на безработицата. Доста често самите робовладелци поддържат изкуствена безработица. Така желаещите да се хванат за работа на ниска заплата са безброй много и в този смисъл работните заплати въобще не е нужно да бъдат увеличавани - най-голямото щастие и радост за всеки уважаващ себе си капиталист-робовладелец. Това е т.нар. РЕЗЕРВНА АРМИЯ НА ТРУДА - изобилието от безработни роби.

Къде са активните?

Какво да правим с вечните бъркачки, които напират да уреждат живота на другите питам аз? Къде е свободната воля тук? Къде е личната свобода? Къде е правото на избор? Не е ли по-правилно да затворим темата с тяхна си работа? Какво щял да прави питал агентът фашист, хахаха

Някой се е познал и слага минуси. То така няма да ви се получи :)

Аз продавам познанията, опита труда си срещу правилната сума. Тези, които искат с трици да ловят маймуни да не си губят времето да търсят ценни кадри, няма време и желание дори за разговор. Всъщност защо разговорите започват винаги със заблуждаването колко велики и коректни уж били, а гледаш срещу себе си нещо с интелект почти като на хомо сапиенс в начална фаза на развитие.

Последната ми заплата беше 7к лв нето. С две висши съм по точните науки. Не желая да работя за олигофрени. Имам спестени пари за 3 години и няма да започна да работя, докато не се изхвърлят тъпите мутри от мениджмънта. В края на третата година, ако не са се оправили нещата заминавам за чужбина и ако трябва ще мия чинии, но за български алчни изроди няма да работя.

Тогава ще работите за чужди алчни изроди, там са дори по алчни но умеят да го прикриват, с памук ти вадят душата.

ако чуждите алчни изроди му плащат, колкото заслужава за миенето на чинии, докато тук от 3 до 5 пъти по-малко? Да проумевате разликата?

Ай леко теб те знае що за гола въшка си, хахаха

Единствената работеща реформа е да плащат достойни заплати, добри условия, уважение. Човек трябва да има отпуск и средства за поне 3 почивки и поне две от тях зад граница.

Тия робовладелци да не ми гледат у канчето, както аз не гледам в тяхното. Била ми висока заплатата, ами намерете си някой който да работи от добра воля. Тези така и не разбраха, че се работи за пари, а не за слава и да се гордеем, че сме част от екипа им. Смешковци, през оная работа ми е за великата им фирма, скоро самите те ще трябва отново да работят.

ги направете, на ротационен принцип. Така всички ще мажат справедливо от субсидираното масло, а не както сега, само едни и същи. Това е хард кор на демокрацията и ще сме първи в света по иновации.

То за тези заплати е по-изгодно да не работиш за чорбаджия, който само си гледа часовника. По-добре неактивен, отколкото роб. Бизнесът да си внесе будали, че тук свършиха. Сто човека били чакали за мястото ми, ама май не са уцелили опашката. За едната храна и транспорт няма смисъл човек да губи 10-12 часа ежедневно. Тук договорче, там на акорд, да си научат мястото изедниците.

Когато зарааботи държава тогава и ние ще заработиме!

Въпроса е какво да правим с неактивната "държава" ?

То по-скоро въпросът е активните как да станем неактивни. Респект към успелите!

Какво ще правят неактивните си е само тяхна работа. Тука става дума за нещо друго. "Бизнеса" го е доста яд, че няма роби за минимална заплата...

Неактивните? Ми те са няколко вида. 1. Едни по-зелени, дето не мислят да работят, размножават се и ги храним ние. 2. Едни други дето мама и тате ги хранят и те също не мислят да работят. 3. Едни трети дето си показват задните и предни части в интернет щото са инфлуенсъри. Те и техните последователи, вероятно също няма да заработят

1 млн са гражданите, които се водят, че живеят в България, но реално живеят и работят в чужбина! Трябва да си много прост, за да не разбираш тази елементарна реалност на живота в Булгаристан!

Това някакви пост-соц. конвулсии ли са? Комунистическата мечта на робовладелците?

гототоо

Аз съм програмист с 30год. опит. (сега на 52) Седя си в нас, спя до 10, пия кафета по цял ден, ходя си да спортувам всеки ден и през уикендите някъде извън СФ - напр. за риба. Жената работикато луда и си мисли , че изкарва пари, но напрактика няма нито пари , нито време, нито живот. На мен като ми трябват някакви пари - поработвам по някой проект (небългарски) за по няколко часа дневно за 1-2 седмици макс и после си живуркам с месеци (скромно). Но аз съм професионалист -добър съм в професията си, постоянно уча нови неща. Данъци, осигуровки и др. не плащам и няма да плащам. Фирми нямам. Не съм регистриран никъде като никакъв. Нямам заеми никакви. Ето това е живота ми и съм доволоен както съм го построил! Нямам и не ми трябва нищо повече... Аз ЖИВЕЯ и разполагам с времето си за да правя каквото си поискам по начина по който го искам.

Не плащаш данък тиква-и-прасе? Оуууу, безсъвестен пасивист, я бързо да последваш линията на партията!

Това, дето описваш, ако е вярно, ми звучи много странно. Такива кратки проектчета от по 1-2 седмици, че и прилично платени, според мен е много трудно да се намират. Обикновено за такива кратки проекти се съревновават фрилансъри при доста неизгодни условия. Ще спорелиш ли с какво се занимаваш? Мога и да допусна, че си някой супер кадърен, дето си е изградил име, ама доста странно ми звучи наистина, особено пък това с неплащането на осигуровки и данъци и как ли точно ти плащат тия "небългарски" клиенти...

Писал е, че е програмист, ти какво още искаш да знаеш? Да ти направи чайче и да те сложи да нанкаш искаш ли?

Ще ти отговоря - С++ програмист съм (въпреки, че се справям с всички езици по известни когато се налага). Занимавам се с Кор Блокчейн девелопмънт (тъпо звучи на бг, но коментарите не позволяват латиница) ако знаеш какво е. По проектите по които работя от време на време, много малко хора могат да работят, защото повечето от днешните програмисти просто не стават - има много математика, алгоритми, криптография и ноу хау (не се ползват готови решения, фреймуорци и т.н.). Плащат ми в крипто ...

Благодаря за отговора. Сега ти вярвам. Според мен хората като теб са много малък процент, да се занимаваш с нещо много нишово, в което явно си много добър и при което такива кратки проекти са приложими. По повечето (сериозни) ИТ проекти рядко има възможност някой да се включва ефективно за такива кратки периоди. Колкото до крипто валутите - аз мисля, че колкото повече навлизат, толкова повече ще ги регулират.

някой вярва, че цели 1 млн. стоят "без работа" и "без доходи" ??? . искала мафията да ги "прошнурова, пронумерова и систематизира" ...в "папките" и "базата данни" ...да станат като робити ! . "отчет" и "контрол" трябвало да има .."ред" и "дисциплина" трябвало да има ..всичко да било "идеално" ....ама природата е жива, защото е хаотична и изобщо нищо не е подредено и абсолютно нищо не е "идеално" ...и само заради това е жива ! . я си вижте ушите ...еднакви ли са ? и очите ви не са еднакви ...нищо не ви е еднакво ...а значи - нищо не е "идеално" ! . а защо мафията иска да ви направи "идеални" и "подредени" и "прогнозируеми" ??? дали така не се стреми да умъртви, роботизирайки ви! . "оня" са откачени ...секта !

Въобще не трябва да се подхожда генерализирано в случая - както пишат съфорумците, има роми, които работят без осигуровки, има хора в чужбина...аз имам приятел, дето няколко човека го ползваме като момче за всичко, и му се събират по няколко ангажимента на месец, а пък понеже живее с баща си, последния поема режийните разноски...а иначе е в тази статистика, за която става дума

разтревожена, че не може "ефективно" да смуче от енергията на тези 1 млн и да се храни от нея, докато си почива ..."на островите" ! . докато 100 работят, а 1 прибира каймака - така ше бъде, и по-зле ше става ! свиквай те ! . аз си давам енергията, а някой друг я прибира ...и на всичко отгоре има абсолютната наглост и безочие да твърди, че "той ме хранел" ! . капиталима е изчерпан и в момента наблюдаваме последните му конвулсии, като за да оцелее ще иска да наложи - фашизъм или направо да избие "робите" ! затова така се забързаха с "интелектите" , роботите и машините . . защото знаят, че нищо не могат да направят против "свободната воля на индивида" ! цялата им схема се креми на "страха от смъртта" ...най-вече на техният страх ! . хомо-еректус е най-голямото чудовище, най-големият звяр, най-голумият вирус, който се е пръкнал на земята и който я източи за има-няма 10 000 години....щото искал да му е "удобно" и да се бил "развивал" ...към "безсмъртието" !

Пак много думи се говорят, като може и да се говорят по малко думи. Да ти имам и експертите, българио.

Истината е, че 90% от всички цигани не се осигуряват и работят без договори. Понеже имам поглед върху една област в Б-я, масово работят без фирми и договори, здравните си ги плащат само когато закъсат. Източват системата , като работят в чужбина 2-3 месеца и теглят от борсата месеци, ако не и година... Картинката е драматична, а българите работят и плащат всичко. Това е електората на партия , която прикрива всичко това.

А колко от тези са просто в чужбина?

Истината, а и причината за подобно явление е съвсем друга. Това явление е общо за всички робовладелски капиталистически кочини. Истината е, че минеш ли възрастта 40, максимум 45 години, и капиталистът-робовладелец те изритва от работа, щото вече си бил в пред пенсионна възраст, стар и грохнал. И си намира някой млад роб на 20-25 години, когото започва да залъгва с мантрата, че го чакало "кариерно израстване" и "повишаване" на заплатата. "Кариерното израстване и развитие" обаче се свежда до това, че младият роб като стигне до 40-45 и той на свой ред бива изритван от робовладелеца, и бива заменен с друг млад роб. И този цикъл си продължава до безкрай, почти вечно. На възраст 50, около 50 или в най-страшният случай - над 50, абсолютно НИКОЙ и НИКЪДЕ не те иска на работа. Дори и като метач или чистач. И тук не говорим за общаци със средно или основно образование(както някои коментиращи тук ги наричат тези хора), а за високо образовани безработни с по едно, две, че и по три висши образования и магистърски степени на науките. Има даже и доктори на науките - все в тази група от над 1 милион безработни българи, които не фигурират никъде и не попадат в никакви статистики. Това е т.нар. пълно и тотално социално изключване. При днешния дивашки, варварски, робовладелски капитализъм нещата са просто страшни, кошмарни. Ключовата дума тук е жестокост. Жестокост до степен на садизъм. Плюс други уродства типични за капитализма - бездушие, безсърдечие, пълна липса на емпатия(състрадание към ближния), крещящ егоизъм, алчност, лакомия и лошотия. При капитализма хора няма - човек за човека е вълк. Всеки се спасява сам и поединично. Законът на джунглата. Пълна атомизация(хаотичност) на обществото - доколкото въобще може да се говори за общество, тъй като в условията на гореописания капитализъм общество няма. В замяна на това обаче има изобилие от банани и евтини, пошли забавления за робите. Има и сладки приказки и басни за "демокрация", "човешки права", "свободи" и прочие лъжи.

А защо смятаме, че всички тези 1М човека са "неактивни"? За мен по-скоро това е пореден сигнал колко е голяма сивата икономика в България. Подозирам, че поне половината всъщност работят и изкарват пари, дали като "наети" без договори или като "свободна професия", но не плащат данъци и осигуровки. Затова и смятам, че преди някой да се упражнява над данъчната ни система, отново, първо трябва да се повиши събираемостта. Като сложим и тези, които се осигуряват на минимална заплата, а взимат 2 или 3 пъти повече... В крайна сметка, нали никой не вярва, че хората в България, които изкарват над 3400 лева са само 200 000?

Какво да правим ли? Много лесно, оставяме ги гладни и готово.