Цените на жилищата в Ню Йорк силно се покачват, а броят на бездомните нараства, отбелязва ДПА, цитиранa от БТА.

Бездомното население на града е достигнало исторически максимум от над 60 000, според данни на неправителствената организация "Коалиция за бездомните". Над 25 000 са деца, наред с 9000 самотни мъже и 3200 самотни жени.

Бездомничеството не е ново явление в 8,4-милионния Ню Йорк, изтъква агенцията. Бездомните жители на Ню Йорк са 33 пъти повече, отколкото в Токио, макар населението на японската столица да е 13,3 милиона души. Ню Йорк се нарежда на второ място в света по бездомни след Манила.

Водеща причина за бездомността в ситито са разходите за живот и поскъпването на жилищата. В момента официалната данъчна статистика включва над 7200 домове на стойност над 5 милиона долара всеки. Най-малко 128 се оценяват на над 25 милиона долара, въз основа на продажните цени за 2014 година, според в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА.

Градските власти са преместили някои бездомни семейства в комуни, но голям брой от тях са все още в апартаменти, в които дори според инспекторите условията са рисковани. В предизборната си кампания през 2013 година кметът Бил де Блазио се ангажира да спре използването на тези сборни места.

Откакто встъпи в длъжност през януари 2014 година градът е прибавил още 225 групови убежища, с което те достигат 3143, според "Ню Йорк дейли нюз". Левият демократ дойде на власт обещанието да се бори с неравенството в града. Само че бездомното население се е увеличило с около 10 процента през първата година от управлението му.

Жилищните неравенства стигат много по-далеч от бездомните. Заради скока на наемите много семейства със скромни средства напускат Ню Йорк и отиват в предградията или дори други части на САЩ, а млади специалисти все повече се наблъскват като съквартиранти в малки апартаменти в Манхатън, за да си поделят високите разноски.

За да се справи с нарастващата нужда от достъпни жилища, Де Блазио планира да построи или запази 200 000 домове през идното десетилетие, с надеждата да осигурява подслон, а това може да спомогне за понижаване на наемите.

Междувременно днес Националната метеорологична служба издаде предупреждение за зимна буря за части от щата Ню Йорк и голяма част от североизтока, което е в сила до утре рано сутринта.