Пазарът реагира след като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да лиши гръцките банки от един каналите им на финансиране, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Малко след 07:00 ч. по Гринуич (09:00 ч. бълг. време) доходността по облигациите достигна 10,051 на сто спрямо 9,678 на сто при закриването на предишната сесия. След изборите през януари лихвата също превиши този праг, но напредъкът на разговорите по дълга й позволи леко да се понижи.

Снощи ЕЦБ съобщи, че вече няма да приема гръцки държавни облигации или гарантирани от правителството облигации като гаранция за отпускане на кредити.

Междувременно стана ясно, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги след полунощ е разговарял по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщава гръцкият сайт нюз.ин.

Драги се е обадил на Ципрас, след като той се е завърнал от Париж в Атина, като го е уведомил за решението на ЕЦБ да не приема гръцки държавни облигации, като гаранция за рефинансиране на Гърция.

Гръцкият премиер е казал на Марио Драги, че "той не може да отстъпи, тъй като е поел ангажимент пред гръцкия народ с дадения му от него мандат, който представлява база за водене на преговори от страна на правителството с европейските партньори".