Този резултат обаче е по-малко разочароващ от резултата от миналата седмица, когато правителството се върна на пазара на облигации след няколко месеца прекъсване заради срива на рублата, отбеляза Франс Прес, цитирана от БТА.

Тогава министерството на финансите успя да получи едва малко повече от 20 на сто от сумата, която се надяваше да събере.

Този път Москва съобщи, че е взела заем от 2,5 милиарда рубли (32,5 милиона евро) вместо предлаганите 5 милиарда рубли (65 милиона евро). Книжата с падеж през декември 2017 година бяха пласирани при лихва 14,77 процента.

Инвеститорите се оттеглят от Русия заради санкциите във връзка с украинската криза. С решението си да понижи оценката на Русия до ВВ+ (лат. букви) в понеделник Стандард енд Пуърс стана първата международна агенция, класирала страната в категорията на суверенните дългове, наричани "боклук" на финансов жаргон.

Санкцията се очакваше и поражда опасения от изтегляне на капитали от Русия, което вече достигна рекорден обем през 2014 година заради украинската криза, което задълбочава икономическите трудности в контекста на очертаващата се рецесия за тази година.