На 17 октомври 2014 година РЦБ разреши на търговските банки да вдигат ставката по влоговете с 3,5 процентни пункта от средносрочното равнище вместо с дотогавашните 2 процентни пункта, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

"Отчитайки променилата си ситуация на руския финансов пазар през декември 2014 година, от 22 декември т. г. обект на специално внимание на органа на банковия надзор ще бъдат случаите на отклонения от референтната средносрочна максимална процентна ставка с над 3,5 процентни пункта", се посочва в съобщението на РЦБ.

РЦБ може да продължи вдигането на водещата лихва, заяви в края на миналата седмица в ефира на телевизионния канал "Россия 24" заместник-председателят на Внешекономбанк Андрей Клепач, който преди отговаряше за макроикономическото прогнозиране като заместник-министър на икономическото развитие на Русия.

"Повишаването на ставката е неизбежно. Това можеше да бъде направено по-рано. Мисля, че централната би могла да реши допълнително да вдигне лихвите", каза Клепач, цитиран от ТАСС.

В същото време курсът на долара спрямо рублата на Московската борса днес към 10:10 часа московско време (9:10 ч. бълг. време) се понижи с 2,17 рубли в сравнение със закриването на предходната сесия и бе 55,38 рубли, предаде ТАСС.

Еврото поевтиня спрямо рублата с 3,56 рубли до 68,91 рубли. Водещият индекс ММВБ (MICEX) на московската фондова борса се повиши с 1,1 на сто до 1465,22 пункта в началото на днешната търговия.

Стойността на петрола сорт Брент в Лондон днес по същото време нарасна с 1,8 на сто до 62,53 долара за барел, допълни ТАСС.