Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес [email protected], съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Линията е открита във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършва.

В петък следобед пък стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) извършва проверки срещу множество лица и медии за разпространяване на слухове.

КФН проверява за нарушения на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти - разпространяване чрез медии, включително Интернет, на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

Проверките са срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества –„Първа инвестиционна банка” АД, „Корпоративна търговска банка” АД и „Булгартабак холдинг” АД през последните няколко седмици пред различни медии, обясниха от комисията. * Коментарите към новини, отнасящи се до банки, са спрени по призив на Комисията за финансов надзор