Това заяви късно снощи генералният прокурор на щата Ерик Шнайдерман, цитиран от световните агенции и БТА.

Според прокурора на закритата си площадка за търговия с ценни книжа, гарантираща анонимността на всички участници (т. нар. dark pools), Барклис е предоставяла привилегии на т. нар. високочестотни търговци. При сделките те използват специализирани компютърни системи, което им дава възможност да извършват десетки хиляди операции за части от секундата. Това поставя всички останали търговци в неравностойно положение, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Бивш служител на Барклис е съобщил на властите, че банката е обещала на клиентите на закритата си търговска площадка да им предостави защита от високочестотни търговци. Вместо това обаче финансовата институция не само е скривала данни за това колко търговци купуват и продават ценни книжа, но и е поощрявала участието им, посочи прокурорът.

По-рано Шнайдерман призова фондовите пазари да бъдат реформирани, за да бъдат затворени "вратичките", даващи предимства на високочестотните търговци в ущърб на другите инвеститори.

Прокурорът предлагаше да се обърне особено внимание на анонимната търговия, тъй като информацията за хода на операциите на тези площадки остава тайна до закриването им, което дава възможност на недобросъвестни организатори да извършват различни машинации.