Според източници на в. "Катимерини" след маратонски консултации с Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ), двете страни са приключили преговорите и остава формалното финализиране на споразумението, предаде БТА.

От ЕК също потвърдиха, че Атина е постигнато споразумение с международните си кредитори, предаде ДПА. "Мога да ви уведомя, че сме се договорили по всички най-важни политически теми в прегледа на програмата за икономическо оздравяване на Гърция", съобщи Саймън О'Конър, говорител на европейския комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Очаква се премиерът Андонис Самарас да излезе с официално съобщение. Представителите на Тройката са казали, че преговорите по обсъжданите теми са приключили.

Проверките на кредиторите започнаха през септември и бяха прекъсвани няколко пъти. Атина се надява да получи изостанали траншове от над десет милиарда евро.

Гърция е зависима от международна спасителна помощ от средата на 2010 г. Отпускането на заемите, които предпазиха страната от банкрут, е обвързано със съкращаване на разходите и повишаване на данъците, наред със структурни реформи.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО