Инвеститорите искат премия от 4.19% за сръбския дълг деноминиран в долари, съобщиха от министерството на финансите на балканската държава, предава Bloomberg, цитиран от Дарик.

От МВФ обаче искат Сърбия да предприеме мерки за ограничаване на своя бюджетен дефицит до 8.3% от брутния вътрешен продукт през тази година, реализирайки фискални икономии на стойност 1.6 млрд. евро до 2016 г., за да успокои инвеститорите и да получи стендбай споразумение с фонда.

МВФ отказа да започне преговори за евентуална помощ за Белград през май, след като Сърбия не успя да изпълни фискалните си ангажименти. През тази седмица преговорите стартираха отново, като изглежда и двете страни са по-отстъпчиви. Икономиката на Сърбия все още носи белезите от войни, санкции, хиперинфлация и девалвация на валутата.

Правителството ще започне преговори за присъединяване към Европейския съюз през януари 2014 г., като за сравнение Словения и Хърватия, които също са част от бивша Югославия вече са членки на съюза.
Сърбия се нуждае от заем от 4 милиарда евро до юни 2014 г., за да може да рефинансира дълга си и да покрива дефицита си, който е по-голям като дял от БВП от този, на всяка държава в ЕС.

Според експерти Сърбия е единствената страна в региона, където дефицитът по текущата сметка не е намалял значително и която остава силно зависима от притока на чуждестранни капитали. Сръбската икономика в момента се възстановява от втората си рецесия за последните три години, благодарение на нарастващия износ на селскостопанска продукция. Правителството очаква ръст от 2% на БВП през 2013 г. и от 2.5% през 2014 г. Икономическият растеж, заедно с паричните преводи от чужбина - страната е един от основните реципиенти на пари от емигранти в Европа с приходи от 3.5 млрд. долара за 2013 г., ще помогнат за намаляването на дефицита. Но в краткосрочен план Сърбия е заплашена от политическата криза в САЩ.

Удължаването на бюджетните проблеми на Вашингтон и приближаването на датата 17 октомври, след която американското министерство на финансите няма да може да гарантира плащанията по държавния дълг, вече водят до покачване на доходността на облигациите. Ефектът ще бъде много по-силен от заплахата Фед да започне да намалява размера на обратното изкупуване на дълг от 40 млрд. долара месечно. Преди централната банка на САЩ да обяви, че запазва без промяна паричната си политика, доходността на сръбските облигации с падеж през 2021 г. достигна 15-месечен връх от 7.46% нараствайки с близо 300 базисни пункта за 4 месеца.