Експертите коментираха идеята на БСП за защита на кредитополучатели, които не мотат да изплащат заема си за единствено жилище.

Що се отнася до намесата на държавата в банковите дела, експертите бяха категорични, че тук с тава въпрос само за законодателни инициативи. Банките не опрощават лоши кредити. Общо взето, когато се сключва един договор за кредит, клиентът се съгласява да вземе една сума пари и да я върне при определени условия, категорични са експетите.

Според тях, когато дадения потребител има проблем с плащането на вноските си, банковите институции имат доста гъвкави начини да му помогнат в тази посока. Има много варианти - гратисни периоди и периоди с намалени плащания на вноските, варианти да пропуснете няколко вноски. Но клиентът предварително трябва да заяви това и да каже какво е затруднението му, за да се намери най-добрият вариант в ситуацията, обясни Тихомир Тошев.

Има хора обаче, които са изпаднали в тотална невъзможност да изплащат кредитите си. Тях Тошев посъветва да работят с финансовата институция и да продадат по възможност жилището си преди да се стигне до варианта то да бъде дадено на съдия изпълнител. След това погасят дълговете си, като по този начин останат с чиста кредитна история. Така след време, когато отново стабилизират финансите си, такива хора ще могат отново да вземат заем, за да си купят жилище, заяви Тихомир Тошев. В противен случай, ако се стигне до съдия изпълнител, жилището може да бъде продадено на много по-ниска цена от нормалната и дългът към банката отново да не бъде покрит.

По думите му е неприемливо политиците да се заиграват с твърдения, че 18 000 души ще останат без домове по Коледа. Деян Василев заяви, че е леко завишена бройката от 35 000 лоши кредити. "Политиците трябва да пипат стратегически, а не да се гасят пожари. Има закони, които уреждат много добре нещата като Закона за личния фалит. С лесно финтиране може да се получи банкова гаранция, ако един човек иска да получи кредит, за да закупи жилище", каза той.

„Има смисъл в това чрез законодателни промени да се помогне на тези хора, които са с изтеглени кредити и не могат да ги плащат, предвид на големия брой необслужвани кредити в момента, като ипотечните кредити в момента са около 23 процента от тях", заяви Василев.