Ударното разплащане на държавата с бизнеса ще даде ефект, защото в момента липсата на свежи средства и постъпления е сериозен проблем за бизнеса, заяви той.

Експертът допълни, че колкото по-бързо се реализират тези разплащания, толкова повече фирмите ще увеличат възможностите си за инвестиране и нови проекти. Основен проблем в бизнес средата в момента остава и високата междуфирмена задлъжнялост, допълни Тошев.

Той обаче е оптимист за раздвижване към края на годината. Когато се налеят свежи пари в дадено дружество, ефектът се усеща веднага, обясни той. За съжаление обаче, когато говорим за цялостния бизнес климат в страната, плюсовете се забелязват доста по-бавно. Да, фирмите, които работят по-активно с държавния сектор ще получават по-бързо средствата си, но това не важи за всички компании в България, каза още Тошев.

По думите му и тази година ще мине под графата трудна. Добрата новина е, че има леко раздвижване при кредитирането и започва етап на постепенно изплуване. Най-вероятно 2013 г. ще завърши с един сериозен ръст при бизнес заемите – около 6-7%, което е доста повече от 1%, колкото се очаква да бъде нарастването при физическите лица, заключи експертът.