Такава позиция изрази Георги Ангелов - старши икономист в „Отворено общество” в ефира на bTV. Според него попълването на обявения от Чобанов недостиг с емитиране на нов дълг е решение с лоши последствия за икономиката и е начин кабинетът да си финансира още няколко месеца живот. 

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов обявиха независимо един от друг, че се налага ремонт в бюджета поради дупка от над 1 млрд. лв. В същото време данните от НСИ показаха излишък към м. май в размер на 45.5 млн. лв. Излишъкът обаче е двойно по-малък от този през миналата година, а събираемостта на данъците леко се е понижила.

Експертът от „Отворено общество” изрази учудване как е възможно да се появи въпросната „дупка” от 1 млрд. лв., съобщена от министъра, при положение, че за май има излишък. Според него социалният пакет, който кабинетът на Пламен Орешарски гласува няма как да повлияе, защото първо не е в сила все още и второ – той се изчислява с преразпределяне на средства, а не с нови разходи.

Нов дълг = спад в инвестициите

Георги Ангелов изрази опасенията, че ако се емитира нов държавен дълг се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари, заради вътрешната несигурност в страната.
„Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишава и това е още от първия ден след изборите”, посочи той.

Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната.

„Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1 млрд. повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка”, посочи несъответствието с предизборната позицията на партията мандатоносител Георги Ангелов.