Това заявиха източници от Европейската комисия, цитирани от БТА. Те поясниха, че на този етап ЕК проверява дали въведеното в българското законодателство европейско изискване за отделянето на системните оператори по преноса на енергия се прилага действително.

Вчера енергийният министър Драгомир Стойнев обвини служебното правителство, че не е предприело необходимите стъпки за отделяне на ЕСО от НЕК. Той обяви, че това ще донесе глоба за България от 9000 евро на ден или 270 хил. лв. на месец.
Служебният министър Асен Василев опроверга твърденията на приемника си с мотивите, че служебното правителство е подготвило цялата процедура по отделянето и дори е отделила акциите на ЕСО. Процедурата обаче била дълга и се изисквало време.

В случай на необходимост, комисията може да открие процедура по несъответствие, което е първа стъпка от наказателна процедура. Предаването на Съда на ЕС е последна фаза от този процес и не може да изпревари предшестващите стъпки, уточниха от комисията. В допълнение евентуалното започване на процедура по несъответствие не предвижда налагането на глоби.

Същевременно ЕК призовава България възможно най-бързо да въведе изцяло Третия енергиен пакет на ЕС за либерализация на пазара, в това число с отделянето на ЕСО от НЕК, което определя като ключова част от европейското законодателство в областта на енергетиката. Отчита се, че нашата страна е закъсняла спрямо крайния срок за това - март 2012 година.
Именно за това забавяне бе уволнен предишния шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

От ЕК припомнят, че по въпроса с прилагането на директивите за либерализиране на пазара на ток и газ срещу България са открити две наказателни процедури и страната ни е предадена на Съда на ЕС, както бе съобщено през януари тази година. Този въпрос се разглежда отделно от темата за отделянето на ЕСО от НЕК и очаква решението на Съда "до няколко месеца". Комисията предложи глобата да бъде общо 8448 евро на ден за непълното въвеждане на директивите. Размерът на глобите обаче се определя от Съда, а наказанията се налагат от деня на съдебното решение до деня на изпълнението на изискванията.

ЕК отбелязва, че в 95 процента от случаите спорните въпроси се уреждат преди произнасянето на съдебно решение. В отговор на въпрос от комисията поясниха, че 30 юни 2013 г. не е бил краен срок по никое от посочените изисквания към нашата страна.