Проблемите за банковия сектор в Испания съвсем не са свършили, коментира инвестиционният директор на London & Capital Ашок Шах пред CNBC, цитиран от Дарик. По думите му корекциите на пазара на недвижими имоти не са приключили, така че когато това се случи в следващите 1-2 години, необходимостта от увеличаване на капитала ще е огромна.

Изнесените данни показаха, че BBVA отчита спад на печалбата с 44% за 2012 г., а Caixabank – с близо 80%. Banco Popular Espanol отчете най-голямата си нетна загуба до момента – 2.46 млрд. евро при очаквания на анализаторите за 2.38 млрд.

Според минималните изисквания на испанската централна банка капиталовата адекватност на банките в страната не трябва да е под 9%.

Крис Уилър, анализатор на Mediobanca, коментира, че Santander най-вероятно ще е принудена да продаде още дялове от бизнеса си, за да вдигне капитала си. По думите му притеснителното в случая е, че банката засега изглежда добре капитализирана, но голяма част от този капитал е в Мексико или Бразилия, а не в Испания.

За да закрепи банковия сектор в страната, Испания получи 37 млрд. евро от европейските си партньори през изминалата година.