Градовете покриват само малък процент от повърхността на нашата планета, но въпреки това те генерират между 50 и 80% от световните емисии на парникови газове и консумират около 75% от световните материални ресурси. Те са изправени пред предизвикателството да се адаптират към новите социални, икономически и екологични предизвикателства. Технологиите и иновациите играят жизненоважна роля за превръщането на градовете в по-умни и по-зелени, които са не само интелигентни, но и екологосъобразни и устойчиви.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Преобразяване на градовете в ЦИЕ

Градовете в Централна и Източна Европа преживяват интензивно преобразяване. Стремежът към устойчиво развитие и високотехнологични иновации предизвикват промени, в начина по който те функционират и взаимодействат с жителите си. Това включва масова тенденция към електрификация на автомобилните паркове, въвеждане на цифрови технологии за подобряване на качеството на живот и ефективността на градските услуги, използването на сензори, изкуствен интелект и облачни технологии за управление на трафика, енергийната ефективност, отпадъците и други аспекти на градската инфраструктура.

Изграждане на по-зелени градове

Съчетаването на цифрови иновации с устойчиви практики е ключово за изграждане на по-зелени градове в ЦИЕ. Градовете в региона инвестират във възобновяеми източници на енергия, енергийна ефективност, устойчив транспорт и зелени пространства, за да създадат здравословна и приятна градска среда за своите жители.

Будапеща има програми за подобряване на енергийната ефективност на сградите, което включва инсталиране на соларни панели, изолация на сградите и замяна на старите отоплителни системи с по-ефективни и устойчиви алтернативи.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Хърватската столица Загреб използва соларни панели и ветрогенератори за производство на енергия и активно инвестира във възобновяема енергия, за да намали емисиите на парникови газове и за защита на околната среда.

Любляна е известна със своята активна политика за насърчаване на велосипедите и пешеходните зони. Градът предоставя широка мрежа от велосипедни зони и безплатни системи за споделяне на велосипеди. Столицата на Словения инвестира и в обновяване на обществени пространства, като например реконструкция на бреговете на река Любляница и превръщането им в пешеходни зони с растителност и кътове за отдих.

Устойчива градска среда

Цифровите технологии все повече позволяват на градовете да планират и създават устойчива градска среда за нисковъглеродна мобилност. Повечете градове в региона на ЦИЕ предлагат по-добри възможности за ходене пеша, колоездене, обществен транспорт и възможности за комбинирана мобилност.

Талин е първият град в света, който предлага безплатен обществен транспорт за гражданите си. Това не само намалява трафика и замърсяването на въздуха, но и улеснява достъпа до градските услуги за всички жители. Столицата на Естония е и един от водещите градове в света по отношение на цифровите технологии. Градът предлага широка гама от електронни услуги за гражданите, като електронно гласуване, онлайн регистрация за животни и мобилни приложения за обществени услуги.

Полската столица Варшава е изградила модерна мрежа от градски транспорт, включваща метро, автобуси и трамваи, които са интегрирани в една система. Това улеснява гражданите в тяхното ежедневно придвижване и намалява трафика и замърсяването на въздуха.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

София развива мрежа от велосипедни алеи и пешеходни зони, които стимулират устойчивите начини на придвижване и намаляват зависимостта от автомобили.

Будапеща въвежда иновативни методи за сортиране и рециклиране на отпадъците, като например програми за обучение на гражданите и използване на смарт технологии за проследяване и управление на отпадъците.

Загреб предприема инициативи за подобряване на водите, включително инвестиции в системи за пречистване на отпадъчни води и проекти за превенция на наводненията и ерозията.

Всички тези примери показват ангажимента на градовете в региона на ЦИЕ към изграждането на по-умни и зелени градове, които са устойчиви и приятни за живеене. Развитието им в зелени центрове е възможност за региона да се превърне във важен център за иновации и устойчиво развитие. Съчетаването на цифрови технологии с устойчиви практики може да промени лицето на градската среда и да подобри качеството на живот за милиони жители в ЦИЕ.


Срещата на върха "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" ще се проведе от 26 до 28 юни. От конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Визия: Dir.bg