Щатският долар леко поскъпва спрямо, еврото, британския паунд и повечето основни валути по време на търговията във вторник, съществено нараства спрямо йената, след сигнали от членове на борда на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) и други централни банки, че намаляването на основните лихви най-вероятно ще се забави.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.14%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.13%. 

Ръководителят на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс заяви в понеделник, че решенията за намаляване на лихвените проценти ще бъдат взети въз основа на входящи данни, като по този начин даде да се разбере, че това не се очаква в близко бъдеще, пише Trading Economics.

Неговият колега от Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин междувременно изрази увереност, че инфлацията ще достигне 2%, след като ефектите от високите лихвени проценти се проявят напълно, но не се ангажира с начална дата за намаляване на лихвите от Фед.

Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл изключи възможността за ново повишаване на лихвените проценти въпреки упорито високата инфлация, но повтори, че целта на централната банка е към намаляване на лихвите въпреки забавянето във времето.

Годишната инфлация в Съединените щати се забавя през април до 4.9% от 5.0% през март, отбелязвайки отслабване за десети пореден месец до най-ниско ниво от април 2021 г., показват последни предварителни данни на Бюрото по трудова статистика. Очакванията на инвеститорите бяха за по-висока годишна инфлация от 5%. Данните също така показват, че икономиката на САЩ е добавила 175 000 работни места през април, което е спад от ревизираните 315 000, добавени през март, и не отговаря на пазарните очаквания от 243 000.

Еврото се понижава с 0.08% до 1.0760 спрямо 1.0769 долара при затварянето на предишната търговия в понеделник. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0776 долара.

Новите статистически данни за икономиката на еврозоната увеличават увереността, че инфлацията в региона се връща към целта от 2%, каза главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн в интервю за испанския вестник El Confidencial. Той отбеляза, че априлският доклад на статистическата служба на Европейския съюз показва първото забавяне на ръста на цените на услугите от ноември миналата година, като го нарече "важна първа стъпка" в следващата фаза на облекчаване на инфлацията.

"Априлските данни за инфлацията в еврозоната, както и данните за БВП за първото тримесечие, засилват увереността ми, че инфлацията се връща към целта", каза Лейн. "Така че увереността ми е по-висока, отколкото беше по време на нашето априлско заседание. Разбира се, до юни ще получим нови данни."

Обменният курс на британския паунд спада с 0.16% до 1.2542 долара спрямо 1.2562 долара предния ден.

Централната банка на Англия (BoE) ще проведе следващото си заседание в четвъртък. Financial Times очаква да бъдат дадени сигнали за повишена увереност, че инфлацията в Обединеното кралство се движи към целта на банката от 2%.

Според инвеститорите, британският банков регулатор ще запази основния лихвен процент на 5.25%, въпреки че, съдейки по последните изявления, поне двама представители на ръководството на BoE вече са готови да гласуват за намаление на лихвите.

Стойността на американската валута, спрямо японската йена, се повиши по време на търговията във вторник с 0.29% до 154.37 йени спрямо 153.92 йени в края на предходната сесия.

Японският заместник-министър на финансите Масато Канда пред репортери каза, че правителството на страната е готово да се справи с хаотични, спекулативни промени в обменния курс, но отказа да потвърди информацията за предполагаемата правителствена намеса миналата седмица. Съдейки по данни на Банката на Япония (BoJ), регулаторът е похарчил около 60 милиарда долара за подкрепа на йената, пише Trading Economics.

Обикновено при силен долар стоковите валути отслабват. Австралийският и новозеландският долари спадат съответно с 0.43% до 0.6595 щатски долара за един "австралиец" и с 0.05% до 0.6006 американски долара за едно "киви".

В края на двудневното си заседание Резервната банка на Австралия (RBA) реши да запази основната лихва на ниво от 4.35 на сто, най-високото от 12 години насам, но не съобщи за възможно бъдещо затягане на паричната политика, както прогнозираха някои икономисти.

"Последните данни показват, че инфлацията спада, но по-бавно от очакваното и остава висока. Пътят все още остава несигурен и бордът отказва да посочи изрично какво е възможно и какво не", се посочва в съобщението на банката. Прогнозите на банката са, че инфлацията ще се задържи на нива от около 3.8 на сто до края на годината. През първото тримесечие тя беше 3.6 на сто.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от котировките на петрола - канадският долар и норвежката крона спаднаха съответно с 0.09% до 1.3683 канадски долара за един американски и с 0.23% до 10.8549 крони за един американски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 21 май се повишиха с 0.11% до 78.57 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа суров петрол Brent с доставка до 31 май поскъпнаха с 0.16% до 83.46 долара за барел*.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и TradingEconomics.