Австрийската банка "Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank International (RBI)) обяви в сряда, че се е отказала от сложната си схема, включваща руския олигарх Олег Дерипаска, който е обект на западни санкции, за да си върне замразените в Русия авоари, сблъсквайки се със сериозна съпротива, най-вече от страна на САЩ, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Банката реши да се откаже от трансакцията заради предпазни мерки", съобщи финансовата институция в комюнике, публикувано след заседание на съвета на директорите, в което се обяснява "че не е получила необходимата подкрепа при неотдавнашното обсъждане с компетентните органи".

Преди повече от година, "Райфайзенбанк" обяви, че планира да "продаде или раздели" руския си филиал. През декември тя съобщи, че иска да купи дялове в австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag), контролирана тогава от Олег Дерипаска и продадена след това.

Руският филиал на "Райфайзенбанк" трябваше да придобие тези акции на стойност над 1 милиард евро и след това да репатрира авоарите към компанията майка в Австрия под формата дивиденти в натура.

Подобна операция не бе посрещната с добро око от американското финансово министерство, чийто високопоставен представител посети Виена през март.

През последните седмици служители на австрийската централна банка предупредиха RBI за сделката, като предупредиха, че тя може да има обратен ефект, ако САЩ санкционират банката, съобщи на 1 май Ройтерс, като се позова на източник, близък до провежданите дискусии по темата.

Централната банка отговаря за прилаганато на западните санкции в Австрия, както и поддържане на финансовата стабилност.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на "Райфайзен банк" Йохан Щробл заяви, че проектът ще бъде анулиран, ако съществува "риск от санкции или други отрицателни последствия от страна, на който и да е от засегнатите органи".

Повече от две години след руската инвазия в Украйна, "Райфайзен" продължава да е най-голямата западна банка, оперираща в Русия въпреки призивите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да напусне страната заради неконтролируем риск.

"Райфайзен" присъства в Русия от 1996 г. и има над 9000 служители, според финансовия й доклад от 2023 г. Тя обяви, че ще намали постепенно дейността си в страната.

А Дерипаска, който е близък на руския президент Владимир Путин, владее 27,8 на сто от "Щрабаг" (блокираща квота) от 2007 г. чрез фирмата си "Ем Кей И Оу Распириа трейдинг" (MKAO Rasperia Trading Limited). Той попадна в санкционния списък на ЕС веднага след началото на войната и активите му бяха замразени.

Семейство Хазелщайнер, "Уника" (UNIQA) и "Райфайзен" (Raiffeisen) общо притежават 57,78 на сто от акциите на австрийската строителна компания.

Миналия септември "Щрабаг" представи плана си за намаляване на дела на Дерипаска. Представената тогава мярка предвиждаше свиване на дела на MKAO Rasperia Trading Limited в "Щрабаг" до под 25 на сто, което да й отнеме съществуващото към момента блокиращо мнозинство", посочи на 23 септември австрийската компания, цитирана от Ройтерс и БТА. "Това ще намали рисковете и негативните ефекти за бизнеса на компанията от санкциите, наложени на Олег Дерипаска", съобщи тогава "Щрабаг".

Освободените капиталови резерви ще бъдат разпределени между останалите акционери, които имат различни варианти да ги придобият - или срещу 9,05 евро за акция, или в съотношение една нова срещу четири вече притежавани.

Според "Щрабаг", семейство Хазелщайнер, "Уника" (UNIQA) и "Райфайзен" (Raiffeisen) са се съгласили да приемат втората опция.

Очаква се преразпределението на акциите да стане факт през първото тримесечие на 2024 г.