С един от всеки десет кредита се покриват натрупани задължения. Това каза за Агенция „Фокус” Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център”, цитиран от агенция "Фокус". Освен за покриване на сметки за парно, ток и вода, понякога става въпрос за стокови кредити, за стоки на изплащане.

Част от клиентите, теглещи потребителски кредити, ги вземаха точно с такава цел, но не за да покрият една-две текущи вноски, а по-скоро натрупани задължения от последните няколко години. Най-вече става въпрос за задължения към „Топлофикация” при натрупани суми над 1 000 лева. За да се издължат, някои клиенти прибегнаха до този вариант - да изтеглят потребителски кредит, да изплатят задължението и после разсрочено, в рамките на следващите 3-5 години, да върнат кредита, каза той. На всеки десет кредита един е такъв, с който се окрупняват натрупани през последните години задължения. Най-често се търси кредит за натрупани суми между 1 000 и 4 000 лева.

Според Тошев – в момента хората са доста по-внимателни в преценката си дали ще могат да го погасяват. От банките също внимателно преценяват доходите и възможността кредитът да бъде върнат. Щом той е отпуснат, до голяма степен се смята, че е сигурен и ще може да бъде обслужван. Естествено за хората е по-добре да не достигат до такъв вариант, хубаво е тези задължения да се опитват да се изчистват периодично както възникват. Натрупването води до нова задлъжнялост – покривате едното задължение, но се появява един кредит, който също трябва месечно да се покрива, така че не винаги е най-доброто решение, каза Тихомир Тошев.

По думите му – има и клиенти, които прибягват до така наречените „бързи кредити” за плащане на текущите сметки, най-вече за електричество, защото електрозахранването им бива прекъснато след определен период на неплащане. Съветвам хората да го правят само в много краен случай, защото при бързите кредити има значително по-голямо оскъпяване и като цяло не е добре за личните финанси, каза той.