През изминалия месец юни банките са продължили тенденцията за понижение на лихвите по депозити. Въпреки това официалната статистика отчете ръст в привлечените средства от граждани и домакинства. На месечна база увеличението беше с 300 млн. лв., а за цялата банкова система с 20 млн. лв. (данните са към май 2012 г.), пише днес в. Класа.

Не липсваха и нови промоционални предложения, но те вече се срещат все по-рядко. Активността като цяло по отношение на промени по срочни депозити беше умерена, но по-висока от предходния месец, твърдят експертите.

Почти нулева е била активността на банките по отношение на нови предложения за жилищни кредити. С изтичане на месеца почти всички действащи промоционални условия са били продължени - основно до края на септември. Станахме свидетели и на края на две промоции, които не бяха подновени. Една-единствена банка е предложила по-изгодни условия по своите продукти и с това новостите в този сегмент от кредитирането са се изчерпали.

Тенденцията на ниска активност на банките при потребителските кредити е била прекъсната и през юни две банки са представили нови, по-изгодни условия по своите продукти.

Лихвите по тримесечните депозити през юни в лева са били 3,64%, при 3,74% година по-рано, докато в евро през юни 2012 г. лихвите са 3,59% при 3,64% година по-рано.

Лихвите по жилищните кредити в лева са били съответно 8,75% при 8,79% година по-рано, докато в евро през наблюдавания месец те са 8,77% и спрямо същия месец година по-рано са без промяна.

Лихвите при потребителските кредити също са без промяна. През юни в лева са 16,04%, а в евро са 17,02%.