Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев връчи наградите в категория „Малък бизнес”. „Тези компании са направили много повече отколкото ги задължава законодателството. Не е необходимо да е голям бизнесът, за да се грижи за околната среда”, каза Добрев, цитиран от Агенция „Фокус”.
Първо място в категорията за малък бизнес беше присъдена на "Роел 98" ООД за подпомагане на дейността на организацията WWF по опазване и възстановяване на гори в десет природни парка. Втората награда Добрев връчи на "Пиаца Италия".

Министърът на финансите Симеон Дянков връчи наградите в категория „Среден бизнес” и обясни, че още в началото когато е станал министър е направил списък с десет неща, които ще покажат, че е свършил успешно работата си.
„Едното нещо е да се спре тютюнопушенето на обществени места. Това ще е една от промените, с които ще се отличи и запомни този мандат. Второто е да се елиминират пластмасовите торбички”, каза Дянков.
На първо място в тази категория е класирана "Арома" АД, на второ - "Вест ТВ8VTV/", а на трето - "Мултипринт" ООД, информира БТА.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи наградите в категория „Голям бизнес”. Тя каза, че тези компании в годините са успели не само да се приведат в екологичните стандарти, но и да се заемат с доброволни инициативи. Две от компаниите, наградени в категорията „Голям бизнес” са минни, които битуват в общественото съзнание като не особено екологосъобразни, каза още Караджова.
Отличия в тази категория спечелиха "Асарел Медет" за програмата за залесяване и ликвидиране на сметища, "Глобул" с проекта си "Глобул Грийн" и "Елаците Мед" с програма за залесяване.

Кампанията „Зелена България” ще продължи до края на годината в още две категории – „Най-активна община” и „Най-зелен град”.