Испанският министър на финансите Кристобал Монторо призова днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе мерки срещу "упорития натиск" на пазарите, след като лихвите по испанските облигации достигнаха рекордни равнища, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Испания няма да изпълни препоръчаните от Международния валутен фонд (МВФ) мерки за съкращаване на дефицита на държавния бюджет, обяви по-рано министър-председателят на страната Мариано Рахой, цитиран от БТА.

Испания разчиташе гръцките избори да успокоят лихвите по държавните й ценни книжа, но фактът, че партията, която подкрепя спасителния финансов план счели в Гърция, не постигна желания ефект. Пазарите отчетоха подобен ефект, но това бе за кратко. Лихвите по 10-годишните испански облигации достигнаха 7,233 процента, което е най-високото равнище от създаването на
еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Това ниво е над границата от 7 процента, определяна като критична.
Рисковата премия, която измерва разликата между испанските 10-годишни облигации и същия вид германски ценни книжа (т. нар. спред), достигна равнище от 584 базисни пункта.

Мадрид вече поиска помощ, която може да достигне до 100 милиарда евро, за подпомагане на банковия сектор на страната. Монторо призна, че продължават съмненията за възстановяването на испанската икономика, като призова ЕЦБ да се намеси "твърдо" срещу натиска на пазара. По думите му икономическата ситуация на Испания е критична.

Обновена в 18 часа