Съмнения в правилността на предложението на увеличаване данъка върху старите и замърсяващи околната среда автомобили се появи в управляващата коалиция по време на обсъждането на Закона за корпоративното и подоходно облагане.

Партия Атака призова вносителите на предложението от ГЕРБ да го преосмислят. Според атакиста Павел Шопов oт Обединени патриоти, депутатите от ГЕРБ трябва да обмислят добре предложението, да се съветват и с премиера, преди да го гласуват в пленарна зала. Според него, дори сред депутатите от ГЕРБ има различни мнения по тези текстове.

По време на дебатите върху закона, Ивелина Василева от ГЕРБ посочи, че транспортът е сред основните замърсители на околната среда и налагането на по-висок данък е стъпка в правилната посока. Тя поиска да се въведе принцип "замърсителят плаща" и това до голяма степен се отнася до старите автомобили.

От БСП обвиниха управляващите, че в управленската си програма не са записали, че ще увеличават данъците, защото старите автомобили са масови у нас и новият данък ще засегне голяма част от собствениците.