Изтичането на капитали от Русия се ускорява. Само за ноември частни компании и лица са изнесли от страната 16.3 милиарда долара, става ясно от данните на руската Централна банка, цитирани от finanz.ru.

В сравнение с октомври, това е увеличаване на изтичането на пари с 1.5 пъти и представлява рекорд от февруари 2015 година, пика на бойните действия в Донбас.

Сумарно изтеклите капитали за 11 месеца на 2018 година са 3.3 пъти повече отколкото тези за същия период на миналата, 2017 година. Общата сума за тези 11 месеца възлиза на 58.5 милиарда долара и е по-висока отколкото изтеклите капитали през 2017 и 2016 взети заедно. 

От данните на Централната банка следва още ,че от притока на валута в русия , 99.3% е напуснал страната към чужди банки извън зоната на рублата.

Разпродават се облигации от федералния заем, превеждат се пари за погасяване на външни дългове от банки и компании. Само за онември по дълговете на компаниите и банките са платени 1.3 милиарда долара лихви.

През декември предстои и плащане по външния държавен дълг на Русия от 12.5 милиарда долара, както и изплащане на дивиденти на чуждестранни юридически лица, имащи дял в руски компании и банки, които се изчисляват на 5.4 милиарда долара.