Промяната в пенсионната система е политическо ,взима се от Народното събрание по предложение на изпълнителната власт, НОИ само изпълнява това, което е записано в закона. Това каза пред БНР Петър Ганев от Института по пазарна икономика.

"Пенсионерите не са в центъра на системата, проблемът е в пенсионният модел, който поставя на първо място системата, разчетите. Гледаме дали ще се върже бюджета, дали ще сме на плюс или на минус", каза експертът.

Според него, има политици, което всяка година се месят в пенсионната система, променят я постоянно, така беше при увеличаване на годините за пенсия, после в начина на изчисляване на парите за старост.

"Това, което в момента се случва е едно техническо решение, взето преди няколко години. Факт е,че ако сега човек се пенсионира, реално ще има 19 години трудов стаж след 2000 година, преди тази година на практика не се зачита работата, това не е справедливо", посочи Ганев.

Той бе категоричен, че системата е нагодена, включително и когато става дума за трите години с най-големи осигурителни вноски. "Големият въпрос сега е дали посочените примери за намаляване на пенсиите са реални или грешката е в калкулатора на НОИ. Някой лъже и трябва да се види кой е това", допълни икономистът.

Според него, думите на премиера, че няма да се позволи намаляване на пенсиите за хората, трябва да се облече в законова рамка. Цената за тази промяна ще бъде платена от бюджета и това няма да е някаква сериозна реформа в пенсионната система.

"40 години внасяш осигурителни вноски и когато дойде време да се пенсионираш, зависиш какво ще каже премиерът", завърши Ганев.