Какво плаща застрахователят, ако шофьор удари 7 коли? Визираме инцидента от преди дни, когато шофьор нанесе сериозни щети на 7 автомобила в опит да избяга от крадци, според негови думи, при среднощна гонка в София. Столичните криминалисти все още издирват извършителите на грабежа. Инцидентът стана в 1.30 ч. след полунощ на паркинг в района на ул. "Луи Айер".


Изпратените на място полицейски екипи установили, че на паркинга са блъснати и увредени седем автомобила. Според обясненията на виновния водач, докато чакал в колата приятелката си, към него се приближили четирима непознати. Той потеглил рязко, но те го настигнали, били и ограбили - взели му мобилния телефон и парите.

Какво плаща застрахователят при такъв инцидент?

"Когато една кола нанесе поражения върху редица автомобили, трябва да се определи първо обстановката, при която е станал инцидентът. След това се определя кой е виновен за катастрофата, за да може пострадалите да предявят претенции към неговия застраховател по полицата му "Гражданска отговорност", обясни за Dir.bg. Владимир Тодоров, председател на Асоциацията за пострадали при катастрофи. 

В такъв случай обаче е важно да се определи на мястото на инцидента дали водачът е употребил алкохол, или наркотици.

"Много е важно да се изчисти на място дали водачът е пил, или е бил под въздействието на опиати. Ако се окаже, че това е така, то застрахователят ще изплати щетите, а след това ще заведе регресивен иск към виновния шофьор, който да ги възстанови. Така, реално, шофьорът ще покрие от джоба си всички щети", каза още експертът.

И ако се върнем на случая в София, то трябва да допълним, че виновният водач е тестван за наличие на алкохол и наркотици, а резултатите са отрицателни.

Във връзка с извършения грабеж е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.