От началото на годината, в сравнение с предходната, цените у нас са се повишили с 3,5%. Това каза пред "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му в страните -членки от ЕС нормалното годишно ценово повишение е с до 2 %.

"Изглежда, че тази година България я очаква перфектната ценова буря, тъй като правителството отдавна изпусна контрола в сектор икономика", добави още той.

"Такъв скок на цените е налице за пръв път от доста години. Той не е свързан само с енергията и не засяга само цената на хляба - през последните години много рязко нараснаха цените на жилищата, основните потребителски стоки, доплащанията за здраве и образование - т.нар неформални плащания. Българинът гледа и напред - на хоризонта се задава нова тол система, която ще изисква плащания, а наред с това - и по-високи застраховки и осигуровки. Дава се на концесия и основното българското летище. Всичко това са все фактори и условия, които тикат цените във възходяща посока", обясни икономистът.

Стабилната система на данъците и на ниските доходи, които се очакваше да привличат чужди инвеститори доведоха до това, че България е на първо място по социално разслоение, коментира още проф. Боян Дуранкев. У нас имаме 1 % свърхбогати и над 60% оцеляващи ден за ден, като на този фон е странно да се твърди, че стабилността и липата на промени за добри, каза още той.