Българин дължи 300 000 евро на германските данъчни заради десетки фирми, записани на негово име.  След споразумение с местните власти, той трябва да работи 7 години, за да се издължи към данъчните там.

Фалшиви трудови договори, продажба на адресни регистрации и присвояване на социални помощи - на такава експлоатация са подложени част от сънародниците ни в Германия.

"Те подписват всичко, което им се представи от работодателя, без да разбират какво пише на документа. Последният случай беше следния: работодателят отваря фирма и назначава хора. Всички документи ги подписва и по-късно след няколко години получава от Здравната каса съобщение, че дължи пари за здравни осигуровки", обясни Ивелина Рот, българка, живееща от години в страната и превеждала на нашенци, които не владеят немски език.

Такъв е случаят с мъж, чиято самоличност ще скрием от съображения за сигурност. Посредникът му е турскоговорящ, живеещ в Германия. Българинът подписва документи, без да ги разбира, като му е обяснено, че са за да може да работи легално. Мъжът заминава за Германия заедно с цялото си семейство, показа репортаж на Нова телевизия.

"Регистрира ме на фалшив адрес. Чрез регистрацията на мое име е отворил фирми - за почистване, пицария, бургери, фризьорски салон", разказва потърпевшият. 

Във времето, в което мъжът е проспериращ бизнесмен по документи, семейството се храни с остатъците от дюнери в заведението, в което работят и получава по 20-30 евро седмично. Пет години след пристигането си в Германия разбира, че дължи на държавата около 300 000 евро. След дълга битка част от задълженията му са опростени, а в следващите седем години той ще изплаща санкцията, която му е наложена. Този, който го е измамил и в момента продължава да наема българи, за да работи по същия начин.

Близо пет пъти се е увеличил броят на българите, получаващи социални помощи само в Дортмунд за последните пет години, сочат данните на бюрото по труда.