Гореща есен в енергетиката се очертава след като стана ясно , че работна група на КЕВР е одобрила скок на цената на природния газ от близо 14%. Точната цифра е 13.89%. Този път няма намаление в искането на държавната компания "Булгаргаз".

Решението на КЕВР ще бъде взето официално на 25 септември. То обаче е малко вероятно да се различава от предложението на работната група. Според "Булгаргаз" поскъпването идва заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че през третото тримесечие на годината дружеството е продавало на загуба. Така сме на път да видим четвърто за годината поскъпване на природния газ.

Поскъпването на природния газ ще повлече поскъпване на парното и топлата вода, съобщи bTV. При нова цена, по-висока с 14% на синьото гориво, топлинната енергия ще скочи с 10%. Ако добавим и поскъпването на топлото от юли със 7.33%, общо абонатите на "Топлофикация" ще плащат тази зима сметки, по-високи с над 17%.