Според анализ на Евростат, всеки трети българин живее в риск от бедност, като най-висок е делът на хората над 65-годишна възраст - 46 на сто. Русенци не правят изключение. По данни на териториалното поделение на националния осигурителен институт средната месечна пенсия в Русенска област за миналата година е 324 лв.

 82-годишната Милка Георгиева получава минималния месечен размер от 200 лв. плюс добавката от пенсията на починалия си съпруг, която е 60 лв. Завижда на по-младите пенсионери, които могат да работят, за да живеят нормално. Разказва, че е сама и се лишава от доста неща, за да оцелее, показа репортаж на БНТ.

"Купувам само, което е преоценено и го доизяждам, направо бедност. Всичко старо, което нося - всичко е старо. И съм на твърдо гориво, защото ток не мога да плащам. И зъби трябва да правя - не мога", казва възрастната жена.

Според възрастните хора, за да не живеят на ръба на бедността, минималната пенсия трябва да е 500 лв. Мнозинството преживяват с около 300 лв. и вместо да харчат за празнични трапези, спестяват, за да си платят местните данъци.

Очаква се от 1 юли минималната пенсия да се увеличи до 207лв. Втората група, за която от Евростат също отчитат показатели на бедност са младите хора до 17-годишна възраст, които са около 42 процента.