Евтината турска лира направи стоките при съседите много изгодни за българи и гърци, съобщи телевизионният канал Еdirnehabermedya.

Репортаж на телевизията показва кервани от автобуси и частни автомобили от България и Гърция, пълни с хора, тръгнали на шопинг. Потокът е особено силен през уикендите, когато търговията върви с пълна пара.

Причината за този наплив е ясна- един български лев се разменя за 3 турски лири, според официалния курс на БНБ, но при пазаруването и пазарлъка може да се постигне и по-добро съотношение, казват нашенци, пазарували в Одрин.

Купува се на практика всичко - дрехи, перилни препарати, козметика, зеленчуци и плодове, месо, сладкиши. Пазаруват не само отделни хора за лични нужди, но и собственици на малки магазинчета, които зареждат с евтина стока и продават след това с печалба.

Турските търговци също показват добър нюх за бизнес. Те не само са окачили в магазините си ценоразписи на български и гръцки език, но и отпечатали специален разговорник, който включва най-употребяваните при пазаруване турски думи на двата езика.

Разговорниците се дават на групите и така общуването между турци и българи и гърци се улеснява. Според търговци от Одрин, всеки българин харчи между 50 и 100 евро при пазаруване в града, а това допринася за икономиката в района.