Остава по-малко от месец до абитуриентските балове. Завършващите са в трескава подготовка за специалния ден, който тази година излиза на родителите между 3 и 5 хиляди лева.

Най-съществена част от разходите отиват за празничното облекло, съобщи БНТ. Вълненията при момичетата са повече, защото и годината не е от обикновените, а е година на контрастите, смятат модни дизайнери.

"Идват момичета, които искат изключително блестящи рокли, обемни, с много дантели, с пайети, с брокатен тюл. А другата крайност са момичета, които искат изключително изчистени рокли - без никаква орнаментика, само материя и красива кройка", казва собственик на модна къща от София.

Средната цена на абитуриентска рокля е около 500 лева. Още толкова са обувките, чантата и бижутата. Но при повече възможности, цените се удвояват и утрояват.

Самата абитуриентска вечер също е перо в разходите. Средно на човек балът излиза между 200 и 500 лева, което включва куверт, наем на луксозна лимузина за пристигането и още пари за прехвърлянето в бар или дискотека.

Така и при най-пестеливи сметки, абитуриентския бал излиза на родителите между 3 и 5 000 лева, като има и случаи, в които тази сума е далеч надхвърляна.