Една трета от британските милиардери влагат богатствата си в данъчни убежища, съобщава в. "Таймс", цитиран от АФП, позовавайки се на проучване, според което през последните десет години има истинско масово изтичане на капитали.

Британският всекидневник е установил, че 28 от 93-мата британски милиардери са вложили парите си в територии с ниско данъчно облагане или са напът да го направят. Половината от тях са направили това през последните десет години.

Най-популярните дестинации за парите на най-богатите британци са Монако, англо-нормандските острови Джърси и Гърнси, както и Швейцария.

Преимуществото за тях е, че избирайки данъчен режим за непребиваващ в Обединеното кралство гражданин те могат да продължат да притежават компании в страната, но избягвайки плащането на данък от 38,1 на сто върху дивидентите и такса от 20 на сто върху увеличението на капитала, реализирано в случай на препродажба на акции.

Освен милиардерите, още 6800 британци, които са си избрали местоживеене в "данъчен рай", контролират около 12 000 компании във Великобритания. Така милиарди британски лири данъчни постъпления не влизат в британската хазна, уверява изданието.

Информацията на "Таймс" е публикувана три дни след остра полемика в британсикя парламент по промени в закон, целящи да се засили данъчната прозрачност на компаниите на англо-нормандските острови и на остров Ман.