Нова Зеландия съобщи, че въвежда спешни промени в програмата си издаване на работни визи заради отчетения за миналата година почти рекорден ръст на миграцията, окачествен от властите като "неустойчив", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Измененията предвиждаат изискване за владеене на английски за нискоквалифицираните длъжности и за минимум умения и трудов стаж, които даденият мигрант трябва да притежава при получаването на повечето категории работни визи. Освен това максимално разрешеният постоянен престой в Нова Зеландия за повечето нискоквалифицирани работни места ще бъде намален от пет на три години.

"Правителството си поставя за задача да привлече и запази висококвалифицираните мигранти, като например учителите в гимназиите, където има недостиг на кадри", заяви министърът по въпросите на имиграцията Ерика Станфорд. "В същото време трябва да направим така, че новозеландците да имат предимство при кандидатстването за работа в отраслите, които не изпитват недостиг на работна ръка със съответните трудови умения."

За миналата година в Нова Зеландия се отчита почти рекорден приток от 173 000 мигранти, отбеляза Станфорд.

В последно време, най-вече след края на пандемията, Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души, регистрира рязко увеличение на миграцията, което породи опасения, че този процес води до инфлационен ръст.

Съседна Австралия, която също отчита значително нарастване на мигрантските потоци, обяви, че през следващите две години ще съкрати наполовина приема на мигранти.