Газовият интерконтектор между Сърбия и България, който се строи със значителната подкрепа на Европейския съюз, ще бъде открит до края на ноември, обяви днес сръбският президент Александър Вучич след срещата си с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белград, предаде БТА.

"Очакваме, че след 15 дни ще бъде завършен газовият интерконектор с България и ще бъде открит с всички разрешителни след по-малко от месец, до края на ноември", каза Вучич, цитиран от Танюг.

Той допълни, че за осъществяването на този проект са получени значителни грантове и огромна подкрепа от ЕС. По думите му, ЕС е убедително най-големият икономически партньор на Сърбия във всички аспекти.

"С ЕС осъществяваме две трети от износа на стоки, половината от износа на услуги и три пети от всички чуждестранни преки инвестиции", отбеляза Вучич.

Посещението на Фон дер Лайен е част от обиколка на няколко страни от Западните Балкани.

"Имахме много добри разговори днес и ще продължаваме да ги водим през целия ден. Доволен съм, защото пристигането на председателката на ЕК в Белград е от огромно значение за нашата страна", заключи Вучич.

От българска страна новият интерконектор ще започне в района на гр. Нови Искър и ще продължи в посока сръбската граница, преминавайки през Костинброд и Сливница. В Сърбия трасето на тръбата минава покрай Димитровград, Пирот и ще достигне до Ниш. Общата дължина на интерконектора е около 170 км.